:)
Okara z ciecierzycy - to produkt uboczny przy wytwarzaniu domowego mleka roślinnego ( jak go zrobic Tu ) czyli pulpa powstała przy rozdrabianiu nasion.
Falafel - to delikatny wegetariański kotlecik w formie kuleczki bogaty w wiele smaków / smażony na głebokim oleju.
Ja zazwyczaj smaże je w formie kotlecików na patelni ponieważ łatwiej (niz kulkę ) jest je umieścic np. w picie czy tortilli.
Potrzebne składniki:
- -okara z ciecierzycy ( jak powstaje Tu ) lub po prostu moczona cała noc ciecierzyca
- -2 cebule
- -natka pietruszki ( lub kolendry wg upodobań)
- -4-5 ząbków czosnku
- -sok z cytryny
- -odrobina sody oczyszczonej
- -2 łyzki maki pszennej
- -olej do smażenia
- -przyprawy:sól, biały pieprz, mielona kolendra, kumin, płatki chilli
1. Okare przekładamy do miski.
2. W blenderze umieszczamy cebulę, czosnek...
....i natke pietruszki - drobno siekamy.
3. Cebulę z natka umieszczamy w misce z okarą dodajemy makę, sodę, sok z cytryny i przyprawy po czym dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce na conajmniej 1-2 godzin ( by smaki sie przegryzły).
4. Teraz formujemy kotleciki...
....i smazymy na rumiany kolor.
Falafele mozna jesć na wiele sposobów tj. jako przekaske same z sosem czosnkowym, jako danie główne z komosą ryzową i warzywami itp. .
Pozdrawiam
*JOY*
nigdy nie jadłam ciecierzycy :) nawet nie wiem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńciecierzyca smakuje podobnie jak groch ( w końcu nim jest tylko włoski gatunek) z tym ze jest twardsza i bardziej mączysta w smaku - ogólnie smaczna polecam Ci wypróbować :))
Usuń