sobota, 12 marca 2016

Falafel z okary z ciecierzycy - przepis

:)
Okara z ciecierzycy  - to produkt uboczny przy wytwarzaniu domowego mleka roślinnego ( jak go zrobic Tu ) czyli pulpa powstała przy rozdrabianiu nasion. 
Falafel - to delikatny wegetariański kotlecik w formie kuleczki bogaty w wiele smaków / smażony na głebokim oleju.
Ja zazwyczaj smaże je w formie kotlecików na patelni ponieważ łatwiej (niz kulkę ) jest je umieścic np. w picie czy tortilli.
Potrzebne składniki:
  • -okara z ciecierzycy ( jak powstaje Tu ) lub po prostu moczona cała noc ciecierzyca
  • -2 cebule
  • -natka pietruszki ( lub kolendry wg upodobań)
  • -4-5 ząbków czosnku
  • -sok z cytryny
  • -odrobina sody oczyszczonej
  • -2 łyzki maki pszennej
  • -olej do smażenia
  • -przyprawy:sól, biały pieprz, mielona kolendra, kumin, płatki chilli

1. Okare przekładamy do miski.
2. W blenderze umieszczamy cebulę, czosnek...
....i natke pietruszki - drobno siekamy.
3. Cebulę z natka umieszczamy w misce z okarą dodajemy makę, sodę, sok z cytryny i przyprawy po czym dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce na conajmniej 1-2 godzin ( by smaki sie przegryzły).
4. Teraz formujemy kotleciki...
....i smazymy na rumiany kolor.
Falafele mozna jesć na wiele sposobów tj. jako przekaske same z sosem czosnkowym, jako danie główne z komosą ryzową i warzywami itp. .
Pozdrawiam

*JOY*



2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam ciecierzycy :) nawet nie wiem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciecierzyca smakuje podobnie jak groch ( w końcu nim jest tylko włoski gatunek) z tym ze jest twardsza i bardziej mączysta w smaku - ogólnie smaczna polecam Ci wypróbować :))

      Usuń