środa, 30 marca 2016

Domowy Żurek z chrzanem - przepis

Cześć kociaki :)
Święta Wielkanocne to miedzy innymi czas żurów i barszczy jednak w naszym domu nie tylko raz do roku przygotowujemy te specjały. Czasami zdarza mi się przygotować żur lub barszczyk biały w sobotę rano by wzmocnic się i rozgrzać gorącym posiłkiem, który jest idealny na sam początek dnia :)
Ta tradycje wyniosłam z domu, ponieważ moja mama często tak robiła, więc i ja postanowiłam kontynuować barszczykowo - żurkowe soboty :) 
Dzisiajszy żur wzbogacony jest ostrym chrzanem i ten dodatek rezerwuje jedynie na czas świąteczny, ponieważ chcę by to danie było bardziej uroczyste i inne od codziennych posiłków.
Potrzebne składniki:
  • -1 duza cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -2,5 l wody
  • -suszony prawdziwek
  • -łyzka masła
  • -2 liście laurowe
  • -kilka ziaren pieprzu
  • -2 ziela angielskie
  • -łyzka majeranku
  • -laska wiejskiej kiełabasy ( lub białej wg uznania)
  • -kawałek wędzonego boczku
  • -zakwas
  • -sól, pieprz
  • -jaja na twardo
  • -suszona natka pietruszki
  • -świeży korzeń chrzanu

1. Cebulę kroimy w kostkę....
....i podsmazamy na maśle.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek...
.....po chwili wlewamy wodę....
...i dorzucamy majeranek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, suszonego grzybka i liście laurowe....
....kiełbasę....
....i boczek. - garnek przykrywamy pokrywka i gotujemy przez około 15 minut.
3. Nastepnie wyławiamy na talerz kiełbase i boczek, a do wywaru dodajemy zakwasu ( dobrze wymieszany ) do smaku czyli tyle by żur stał sie gęsty i kwaskowy.
4. Teraz przecedzamy żur by stał sie gładki i aksamitny po czym doprawiamy sola, pieprzem...
....i natka pietruszki do smaku.
5. Na końcu dokładamy do żuru pokrojoną kiełbasę i boczek.
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżo startym korzeniem chrzanu :)

Pozdrawiam

*JOY*



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz