Cześć kociaki :)
Święta Wielkanocne to miedzy innymi czas żurów i barszczy jednak w naszym domu nie tylko raz do roku przygotowujemy te specjały. Czasami zdarza mi się przygotować żur lub barszczyk biały w sobotę rano by wzmocnic się i rozgrzać gorącym posiłkiem, który jest idealny na sam początek dnia :)
Ta tradycje wyniosłam z domu, ponieważ moja mama często tak robiła, więc i ja postanowiłam kontynuować barszczykowo - żurkowe soboty :)
Dzisiajszy żur wzbogacony jest ostrym chrzanem i ten dodatek rezerwuje jedynie na czas świąteczny, ponieważ chcę by to danie było bardziej uroczyste i inne od codziennych posiłków.
Potrzebne składniki:
- -1 duza cebula
- -3 ząbki czosnku
- -2,5 l wody
- -suszony prawdziwek
- -łyzka masła
- -2 liście laurowe
- -kilka ziaren pieprzu
- -2 ziela angielskie
- -łyzka majeranku
- -laska wiejskiej kiełabasy ( lub białej wg uznania)
- -kawałek wędzonego boczku
- -zakwas
- -sól, pieprz
- -jaja na twardo
- -suszona natka pietruszki
- -świeży korzeń chrzanu
1. Cebulę kroimy w kostkę....
....i podsmazamy na maśle.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek...
.....po chwili wlewamy wodę....
...i dorzucamy majeranek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, suszonego grzybka i liście laurowe....
....kiełbasę....
....i boczek. - garnek przykrywamy pokrywka i gotujemy przez około 15 minut.
3. Nastepnie wyławiamy na talerz kiełbase i boczek, a do wywaru dodajemy zakwasu ( dobrze wymieszany ) do smaku czyli tyle by żur stał sie gęsty i kwaskowy.
4. Teraz przecedzamy żur by stał sie gładki i aksamitny po czym doprawiamy sola, pieprzem...
....i natka pietruszki do smaku.
5. Na końcu dokładamy do żuru pokrojoną kiełbasę i boczek.
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżo startym korzeniem chrzanu :)
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz