:)
To danie to istna wariacja smaków. Tak naprawdę baza czyli makaron, sos i tofu jest stała, a dodatki warzywne zależą od naszych upodobań czyli zamiast mojej propozycji mozemy dodac np. paprykę, dynię, szparagi itp. Danie jest pyszne bardzo aromatyczne lekkie i zdrowe - polecam :)
Potrzebne składniki:
- -tofu z ciecierzycy ( przepis Tu )
- -makaron pełnoziarnisty
- -olej sezamowy ( 1 łyzka)
- -warzywa: pak choi, cukinia, kwiaty brukselki, brokuły, papryka
- -sól, oliwa, papryka wędzona
*sos orzechowy:
- -2 łyzki masła orzechowego
- -1 łyzka brązowego cukru
- -olej sezamowy ( 1 łyzka)
- -sok z połówki cytryny
- -płatki chilli
- -60 ml sosu sojowego
1. Tofu kroimy w kostkę polewamy delikatnie oliwą posypujemy papryka wędzoną....
....i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
2. Marynata: masło orzechowe...
....dokładnie łaczymy z 1 łyzką oleju sezamowego...
...cukrem...
....chilli, sosem sojowym i cytryną...
.....i marynujemy w nim upieczone tofu.
3. Mocno rozgrzewamy wok po czym dolewamy odrobine wody...
.....umieszczamy brokuły...
...kwiaty brukselki...
....duże kawałki cebuli i mieszamy do momentu odparowania wody ( 1-2 minuty)
4. Teraz dolewamy 1 łyzkę oleju sezamowego i umieszczamy rozdrobnione warzywa - podsmażamy 2 minuty.
5. Doprawiamy sosem sojowym ...
...i tofu z marynatą - podsmazamy przez 1 minute i gotowe.
Pozdrawiam
*JOY*
widzę dzisiaj ciecierzycowy dzień :) nie jestem pewna czy to danie jest lekkie, ale szamałabymmm. uwielbiam takie 'wynalazki'!
OdpowiedzUsuńoj tak ostatnio mam smaka na ciecierzyce ( humus obowiazkowo raz na tydzień musi byc hehe) :)
Usuń