:)
Kurkuma to nie tylko cudowna przyprawa do potraw, bo przede wszystkim od ponad 4000 lat stosowana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej jako magiczny środek antywirusowy, przeciwbólowy, przeciwzapalny i przeciwgrzybiczny, dlatego idealnie sprawdza się w codziennej profilaktyce zdrowia. Oczywiscie by spozywało sie ja przyjemnie powstał tradycyjny ajurwedyjski napój czyli złote mleko, które podnosi odporność, zwalcza infekcje i ułatwia zasypianie.
Zazwyczaj Golden Milk popijamy z mężulkiem w okresie zimowym ( P.S oststni raz chorowalismy kilka lat temu), ale ponieważ w tym przedwiośniu pogoda bywa zdradliwa i wielu naszych znajomych jest przeziębionych postanowiłam przyrządzić ponownie pastę z kurkumy, która jest głównym składnikiem Golden Milk i może stać w lodówce przez kilka tygodni, a w razie potrzeby ( takiej jak teraz) jest pod reką :))
Potrzebne składniki:
- -6 łyzek kurkumy
- -250 ml wody mineralnej lub filtrowanej
- -2 łyzki oleju kokosowego
- -1 łyzka miodu
- -przyprawy: pół łyzeczki pieprzu, łyżeczka cynamonu, pół łyzeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki imbiru
1. Na patelni umieszczamy kurkumę....
.....dolewamy wodę....
....dodajemy przyprawy, miód i olej kokosowy.
2.Podgrzewajac na małym ogniu ciagle mieszamy do momentu gdy woda odparuje i pozostanie gesta pasta.
Gotowa wystudzoną pastę przekładamy do słoiczka i umieszczamy w lodówce.
A w razie potrzeby lub kiedy mamy ochote na Złote Mleko wystarczy podgrzać mleko...
......i dokładnie wymieszać w nim łyzeczke pasty z kurkumy.
Gotowe :) Na zdrowie :*
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz