sobota, 19 marca 2016

Zdrowe Wegańskie i domowe pralinki Rafaello - przepis



:)
Jako najwieksza fanka pralinek Rafaello przedstawiam Wam zdrowa, domową wersje na ten niebiański przysmak. Od razu zaznacze, że nie nalezy ona do najsłodszych deserów, dlatego ilość słodyczy (w tym przypadku daktyli )zalezy od naszych preferencji smakowych :)
Potrzebne składniki:
  • -150 g kaszy jaglanej
  • - szklanka mleka ( kokosowego lub innego roślinnego)
  • -10 daktyli
  • -2 łyzki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • -1 łyzka oleju kokosowego

1. Po obróbce* zalewamy kasze mlekiem.
*Ważne*
Oprócz cudownych własciwości kasza jaglana zawiera fityniany czyli zwiazki, które utrudniaja przyswajanie składników mineralnych, a ponadto sprawiaja, że ugotowana kasza ma lekko gorzki smak, By pozbyc się ich z kaszy należy przed gotowaniem obficie przelać ją  najpierw zimną wodą , a potem wrzatkiem ( 2-3 krotnie) lub zalac na noc wodą a rano odcedzic i przepłukać.
2. Dodajemy daktyle i gotujemy na małym ogniu ...
...do momentu wchłonięcia mleka i zmieknięcia kaszy.
3. Do goracej kaszy dodajemy olej kokosowy...
...i wiórki...
.....po czym blendujemy na gładka masę.
4. Teraz formujemy kulki i obtaczamy je w pozostałych wiórkach
 Gotowe.
Jeżeli macie ochotę to wewnątrz pralinki mozecie ukryć cały migdał bez skórki - jak w standardowej wersji. Ja nie czułam takiej potrzeby, bo same pralinki były na tyle dobre, że nie potrzebowały nic więcej :)
Jeśli chcecie poznać mój inny sposób na domowe Rafaello to zapraszam Tu.
Pozdrawiam

*JOY*


2 komentarze: