poniedziałek, 3 czerwca 2013

Peruvian salad

Tętniąca kolorami składników peruwiańska sałtaka, która robi duże wrażenie wyglądem jak i smakiem. 
Przedstawiam Wam porcje dla 4 osób.




Możemy serwować ją na lunch lub na kolację. Niestety jedna porcja to 415kcal :(



Potrzebne składniki:
  • -115g ryżu długoziarnistego (trik: do gotującej się wody wsyp odrobinę kurkumy, a ryż zmieni kolor na bardziej smakowity)
  • -1 łyżkę poskiekanej natki pietruszki
  • -1 czerwoną paprykę
  • -1 małą cebulę
  • -odbrobina oliwy z oliwek
  • -115g zielonej fasolki szparagowej ( może być też  żółta)
  • -4 jajka ugotowane na twardo
  • -25g - 50g szynki hiszpańskiej
  • -1 małe awokado + sok z limonki
  • -75g mix sałat (wybór według uznania)
  • -1 łyżka kaparów
  • - około 1 oliwek zielonych



Dressing:
  • -1 ząbek czosnku ( rozgnieciony)
  • -4 łyżki oliwy z oliwek
  • -3 łyżki oleju słonecznikowego
  • -2 łyżki soku z limonki
  • -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • -0,5 łyżeczki musztardy
  • -0,5 łyżeczki cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz



=Zaczynamy=
- Dressing: połącz wszystkie składniki w misce widelcem lub trzepaczką sprężynkową 
-wymimieszaj  ugotowany ryż z połowa dressingu - dodaj posiekaną natkę pietruszki
-paprykę w kawałkach wraz z kółkami cebuli grilujemy ok. 5-6 minut z odrobiną oliwy
-Ugotuj fasolkę ( ok. 2 minut) po czym ,,zachartuj'' ją w zimnej wodzie
-ułóż jajka i szynkę
-Obierz awokado, usuń pestkę, wydrąż kuleczki lub pokrój na cząstki i skrop limonką (aby nie ściemniało) dodaj sałatę, kapary i oliwki
-Na wierzch nałóż resztę dressingu
Kolejność ukladania składników do miski - dowolna.


I GOTOWE:



Pozdrawiam i życzę Smacznego :)

=Joy= xoxo








4 komentarze:

  1. MMMmmmm wygląda smakowicie :) na pewno ja zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. więcej takich pyszności proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście hehe mam zamiar dodawać przepisy regularnie :) smacznego

    OdpowiedzUsuń