Tętniąca kolorami składników peruwiańska sałtaka, która robi duże wrażenie wyglądem jak i smakiem.
Przedstawiam Wam porcje dla 4 osób.
Możemy serwować ją na lunch lub na kolację. Niestety jedna porcja to 415kcal :(
Potrzebne składniki:
- -115g ryżu długoziarnistego (trik: do gotującej się wody wsyp odrobinę kurkumy, a ryż zmieni kolor na bardziej smakowity)
- -1 łyżkę poskiekanej natki pietruszki
- -1 czerwoną paprykę
- -1 małą cebulę
- -odbrobina oliwy z oliwek
- -115g zielonej fasolki szparagowej ( może być też żółta)
- -4 jajka ugotowane na twardo
- -25g - 50g szynki hiszpańskiej
- -1 małe awokado + sok z limonki
- -75g mix sałat (wybór według uznania)
- -1 łyżka kaparów
- - około 1 oliwek zielonych
Dressing:
- -1 ząbek czosnku ( rozgnieciony)
- -4 łyżki oliwy z oliwek
- -3 łyżki oleju słonecznikowego
- -2 łyżki soku z limonki
- -3 łyżki jogurtu naturalnego
- -0,5 łyżeczki musztardy
- -0,5 łyżeczki cukru
- sól, świeżo mielony pieprz
=Zaczynamy=
- Dressing: połącz wszystkie składniki w misce widelcem lub trzepaczką sprężynkową
-wymimieszaj ugotowany ryż z połowa dressingu - dodaj posiekaną natkę pietruszki
-paprykę w kawałkach wraz z kółkami cebuli grilujemy ok. 5-6 minut z odrobiną oliwy
-Ugotuj fasolkę ( ok. 2 minut) po czym ,,zachartuj'' ją w zimnej wodzie
-ułóż jajka i szynkę
-Obierz awokado, usuń pestkę, wydrąż kuleczki lub pokrój na cząstki i skrop limonką (aby nie ściemniało) dodaj sałatę, kapary i oliwki
-Na wierzch nałóż resztę dressingu
Kolejność ukladania składników do miski - dowolna.
I GOTOWE:
Pozdrawiam i życzę Smacznego :)
=Joy= xoxo
MMMmmmm wygląda smakowicie :) na pewno ja zrobię :)
OdpowiedzUsuńwięcej takich pyszności proszę :)
OdpowiedzUsuńoczywiście hehe mam zamiar dodawać przepisy regularnie :) smacznego
OdpowiedzUsuńmniam:)zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuń