środa, 16 października 2013

Kalmary w sosie pomidorowym

Witajcie kochani!
Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty sposób na pyszne danie, które możemy przygotować na każdą okazję :)


Potrzebujemy:

-puszkę pomidorów bez skórek

- 4-5 łyżek czerwonego wina
- 4łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku

- makaron
- sok z połówki cytryny

-kalmary (ja użyłam mrożonych )
- szpinak

- natka pietruszki
-  sól, pieprz

1. Kalmary odmrażam w zimnej wodzie (20-30 minut )
2. Kroję je na kawałeczki ( preferencje mojego męża )
3.Pomidory z oliwą, winem i posiekanym czosnkiem gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie alkohol z wina odparuje, a pomidory przemienią sie w sos i przyjemnie połaczą z reszta składników.
4. Nastepnie dokładamy kalmary dodajemy sok z połówki cytryny i sól.
5. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu ( Po 10 minutach doprawiamy pieprzem ). 

Pamietaj żeby nie gotować kalmarów zbyt długo bo ich miekka i delikatna struktura zamieni się w łykowatą gumę.

6. Makaron gotujemy z odrobiną soli na styl al dente.
Na samym końcu zostaje nam nałożenie wszystkiego na talerz.

Najpierw makaron następnie szpinak, który polewamy gorącym sosem dzięki czemu zmięknie, a na wierzchu posypujemy posiekana natką pietruszki.

I gotowe!


Pozdrawiam

=Joy= xoxo

3 komentarze:

  1. danie wygląda bardzo apetycznie:) muszę się przyznać, że nie jadłam jeszcze kalmarów

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli lubisz owoce morza to kalmary też Ci zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jedzonko, uwielbiam owoce morza!

    OdpowiedzUsuń