Witajcie kochani!
Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty sposób na pyszne danie, które możemy przygotować na każdą okazję :)
Potrzebujemy:
-puszkę pomidorów bez skórek
- 4-5 łyżek czerwonego wina
- 4łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- makaron
- sok z połówki cytryny
-kalmary (ja użyłam mrożonych )
- szpinak
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1. Kalmary odmrażam w zimnej wodzie (20-30 minut )
2. Kroję je na kawałeczki ( preferencje mojego męża )
3.Pomidory z oliwą, winem i posiekanym czosnkiem gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie alkohol z wina odparuje, a pomidory przemienią sie w sos i przyjemnie połaczą z reszta składników.
4. Nastepnie dokładamy kalmary dodajemy sok z połówki cytryny i sól.
5. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu ( Po 10 minutach doprawiamy pieprzem ).
Pamietaj żeby nie gotować kalmarów zbyt długo bo ich miekka i delikatna struktura zamieni się w łykowatą gumę.
6. Makaron gotujemy z odrobiną soli na styl al dente.
Na samym końcu zostaje nam nałożenie wszystkiego na talerz.
Najpierw makaron następnie szpinak, który polewamy gorącym sosem dzięki czemu zmięknie, a na wierzchu posypujemy posiekana natką pietruszki.
I gotowe!
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
danie wygląda bardzo apetycznie:) muszę się przyznać, że nie jadłam jeszcze kalmarów
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz owoce morza to kalmary też Ci zasmakują :)
OdpowiedzUsuńpyszne jedzonko, uwielbiam owoce morza!
OdpowiedzUsuń