niedziela, 18 stycznia 2015

Sushi Maki - jak zrobić ? / przepis :)

:)
Sushi Maki to inaczej sushi zwijane podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owinietego algami morskimi nori, dodatkowo podaje się go z japońskim chrzanem wasabi, sosem sojowym i imbirem marynowanym.
Są różne rodzaje sushi maki, gdzie pod inną nazwą kryje się głowny składnik np.:
*z owocami morza:
  • -anago maki - z węgorzem morskim
  • -ebi maki - z krewetka
  • -unagi maki - z węgorzem słodkowodnym
  • -ibodai maki - z ryba maślaną
  • -hotate-gai maki - z przegrzebkami
  • -sake maki - z łososiem
  • -tekka maki - z tuńczykiem
*z warzywami:
  • -kappa maki - z ogorkiem
  • -takenoko maki - z pędami bambusa
  • -yaki-akapīman maki - z czerwoną papryką
Sushi maki dzieli sie również na rozmiar:
  • -hoso maki - małe, wysokie 2-3 cm
  • -naka maki - średnie - 3-4 cm
  • -futo maki - duże płaskie 4-6 cm
1. Zaczynam od owinięcia folią spożywczą maty bambusowej - to zapobiega brudzeniu
2. Nakładam płatek suszonego nori.....
....następnie ryż (jak zrobić idealny ryz do sushi pisałam Tu ) zostawiając ok. 3 centymetrów wolnego brzegu.
3. W miejscu 1/3 powierzchni ryżu nakładam wymieszane wczesniej z wodą wasabi...
.....i wybieram smakołyki do środka :)
4. Na wasabi najpierw nakładam owoce morza / rybę....
....a potem np. awokado i ogórka.
5. Czas na zwijanie...... delikatnie dociskając zwijam zawartość za pomocą maty do momentu wystających algów...
...które smaruje odrobiną wody, aby przykleiły się wokoł do rolki.
6. Jak ciąć??
Przede wszystkim ostrym nożem najpierw tnę na pół, połówkę na pół i każdą z połówek na pół - to samo po obu stronach (masło maślane, zdjęcie pomaga ukazać o co mi chodzi :))
Wyjdzie Nam 8 sztuk :)
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

 

2 komentarze: