sobota, 31 stycznia 2015

Sznycel wiedeński - przepis

:)
Sznycel wiedeński to austriacka potrawa z mięsa cięlęcego, którego dodatkiem powinien być plasterek cytryny i sałatka ziemniaczana.
Pozornie przypomina nasze kotlety schabowe. Różni się od nich delikatnościa mięsa i samym smakiem.
1. Kawałek cielęciny rozbijamy tłuczkiem do ok. 1,5 cm grubości.
2. Czas na panierkę.....
....najpierw obtaczamy mięso w mące....
....następnie w jajku....
....a na końcu w bułce tartej.
3. Sznycel wiedeński powinien być smażony ma maśle klarowanym - jeżeli masz problem z cholesterolem to dobrej jakości oliwa też będzie odpowiednia.
Uwaga
Ważne jest żeby posolić mięso dopiero w momencie wysmazenia w innym wypadku straci wszystkie walory smakowe.
4. Po smażeniu odstawiam na chwilkę mięso na recznik papierowy, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
Pozostało umieścic na wierchu plasterek cytryny i gotowe :)
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

 

6 komentarzy:

  1. Ooo to tutejsze danie narodowe :D Jest wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzadko znalezc wersje z cieleciny zazwyczaj serwuja schabik - ten tez bardzo lubie hihi :)

      Usuń
  2. Mniam! Wygląda przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń