Kochani wkrótce Walentynki, więc nie widzę lepszej okazji na przygotowanie włoskiego deseru, który umili nam chwile we dwoje :)
Dzisiaj wersja klasyczna, a już niedługo wstawię kolejną propozycję, a raczej moją wariację na Tiramisu w innej odsłonie :)
Potrzebujemy:
- -5 żółtek
- -1 szkl. cukru pudru
- -700g serka mascarpone
- -200 ml śmietany 30%
- - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- -mocna kawa parzona
- -biszkopty
- -Ameretto
- -cukier
- -kakao
1. Zaczynamy od dokładnego zmiksowania cukru pudru z żółtkami.
*Ubijamy do momentu, aż masa będzie jasna i cukier zostanie całkowicie rozbity*
2. Następnie dodajemy serek mascarpone - mixujemy.
3. Gdy masa będzie już gładka dodajemy ekstrakt waniliowy i ubitą śmietanę 30%.
Trik:
Jak zrobić własny ekstrakt waniliowy Tu.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kawy do nasączania biszkoptów.
4. Musimy tylko zaparzyć mocna kawę, a kiedy będzie już zimna należy dolać Amaretto i dosłodzić.
*ilość Amaretto i cukru - według upodobań*
5. W gotowej miksturze zamaczamy kolejno biszkopty nie dłużej niż na 1 sek. - nie chcemy żeby się rozmokły.
6. Nasączone biszkopty układamy obok siebie np. w naczyniu żaroodpornym.
7. Teraz czas na krem..
…później kolejna warstwa biszkoptów i tak do wykończenia składników.
Na samej górze zostawiamy warstwę kremu po czym na wierch nakładamy folię kuchenną (przezroczystą) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
Mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu:) Ja robię w pucharkach wersję klasyczną lub z jagodmi:)
OdpowiedzUsuń:) z jagodami nie próbowałam / truskawkowe będzie wkrótce
OdpowiedzUsuńKocham tiramisu, ale robię trochę inaczej ;) Bez śmietany, bez kakao.
OdpowiedzUsuńTakie trochę inne powiedzmy, ale jest cudowne. Krem rozpływa się w ustach i w ogóle mm zjadłabym teraz :)
Mój M. uwielbia tiramisu, ale ja choćbym nie wiem co, i tak nie pobiję tiramisu, które robi moja "teściowa"...
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń