piątek, 21 lutego 2014

Sokowanie z czerwoną kapustą :)

Pijmy soki :)
 „ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
                                                                                                                                                    
          Dr. Norman W. Walker    
Potrzebujemy:
  • -czerwoną kapustę
  • -marchew
  • -pomarańcze
  • -cytrynę
  • -buraki
  • -jabłka
  • -pietruszka

Wartości odzywcze:
  • -czerwona kapusta - wit. E, C, B1, B2, B6, potas, magnez, cynk
  • -marchewodżywcze węglowodany, białko, liczne karoteny, olejek lotny, wit. A,  B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, żelazo, miedz i fosfor
  • -pomarańczawit. z grupy B (kwas foliowy), wit. C, A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, potas, beta karoten, kwasy omega 3
  • -cytryna wit. A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor
  • -burakbiałka, sole mineralne, wit. z grupy B, wit. C, błonnik
  • -jabłkobłonnik, pektyna, kwercetynę, wit. C
  • -pietruszka  wapń, magnez, potas pozytywnie wpływa na krążenie krwi, żelazowit. C



Inne propozycje:
  • -sokowanie z białą rzodkwią Tu
  • -sokowanie z cykorią Tu
  • -sokowanie z kabaczkiem Tu
  • -sokowanie z ananasem Tu
  • -sokowanie z marchewką Tu
  • -sokowanie z dynią Tu
  • -sokowanie z kalarepką Tu
  • -sokowanie z fenkułem Tu
  • -sokowanie z burakiem Tu
  • -sokowanie z jarmużem Tu
  • -sokowanie z włoską kapustą Tu
  • -sokowanie z kiszoną kapustą Tu
Pozdrawiam

=Joy=xoxo

10 komentarzy:

  1. Bardzo często piję soki z marchwi i pomarańczy.
    Niestety za resztą nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwona kapusta - jak dla mnie odpada:] nie przepadam za nią...

    OdpowiedzUsuń
  3. wbrew pozorom przedstawiane przeze mnie kompozycje sa bardzo neutralne w smaku :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio popijam soki, ale z kapustą czerwoną jeszcze nie eksperymentowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz bardziej ciekawi mnie temat sokowania.. Chyba naprawdę muszę przemyśleć zakup sokowirówki. Ciekawy przepis, chętnie bym wypróbowała, bo soczek wygląda pięknie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie! http://kahleenka.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś taka mieszanka nie bardzo mnie zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a szkoda bo jest naprawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię jeść kapustę na surowo, więc może w soku też by mi zasmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mysle że Tak - zawsze można spróbować:) - sok z warzywa smakuje duzo łagodniej i lepiej niz całe warzywo (a w mieszance nie czuć dokładnie z czego ona jest) i jest słodszy - na pewno Nie mozna go porownac do tych sklepowych sokow warzywnych - nie kupuje ich bo mi nie smakują - domowy to coś zupelnie innego - cos dobrego :)))

    OdpowiedzUsuń