Pijmy soki :)
„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
Dr. Norman W. Walker
Potrzebujemy:
- -czerwoną kapustę
- -marchew
- -pomarańcze
- -cytrynę
- -buraki
- -jabłka
- -pietruszka
Wartości odzywcze:
- -czerwona kapusta - wit. E, C, B1, B2, B6, potas, magnez, cynk
- -marchew - odżywcze węglowodany, białko, liczne karoteny, olejek lotny, wit. A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, żelazo, miedz i fosfor
- -pomarańcza - wit. z grupy B (kwas foliowy), wit. C, A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, potas, beta karoten, kwasy omega 3
- -cytryna - wit. A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor
- -burak - białka, sole mineralne, wit. z grupy B, wit. C, błonnik
- -jabłko - błonnik, pektyna, kwercetynę, wit. C
- -pietruszka - wapń, magnez, potas pozytywnie wpływa na krążenie krwi, żelazo, wit. C
Inne propozycje:
- -sokowanie z białą rzodkwią Tu
- -sokowanie z cykorią Tu
- -sokowanie z kabaczkiem Tu
- -sokowanie z ananasem Tu
- -sokowanie z marchewką Tu
- -sokowanie z dynią Tu
- -sokowanie z kalarepką Tu
- -sokowanie z fenkułem Tu
- -sokowanie z burakiem Tu
- -sokowanie z jarmużem Tu
- -sokowanie z włoską kapustą Tu
- -sokowanie z kiszoną kapustą Tu
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
Bardzo często piję soki z marchwi i pomarańczy.
OdpowiedzUsuńNiestety za resztą nie przepadam ;)
Czerwona kapusta - jak dla mnie odpada:] nie przepadam za nią...
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom przedstawiane przeze mnie kompozycje sa bardzo neutralne w smaku :))))
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio popijam soki, ale z kapustą czerwoną jeszcze nie eksperymentowałam.
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej ciekawi mnie temat sokowania.. Chyba naprawdę muszę przemyśleć zakup sokowirówki. Ciekawy przepis, chętnie bym wypróbowała, bo soczek wygląda pięknie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie! http://kahleenka.blogspot.de/
OdpowiedzUsuńJakoś taka mieszanka nie bardzo mnie zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńa szkoda bo jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńLubię jeść kapustę na surowo, więc może w soku też by mi zasmakowała ;)
OdpowiedzUsuńmysle że Tak - zawsze można spróbować:) - sok z warzywa smakuje duzo łagodniej i lepiej niz całe warzywo (a w mieszance nie czuć dokładnie z czego ona jest) i jest słodszy - na pewno Nie mozna go porownac do tych sklepowych sokow warzywnych - nie kupuje ich bo mi nie smakują - domowy to coś zupelnie innego - cos dobrego :)))
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń