wtorek, 7 kwietnia 2015

Likier Advocat - szlachetny przepis :)

:)
Likier Advocat to ulubiony i jedyny alkohol jaki od czasu do czasu spożywa moja siostra Ania. Dla mnie to najlepszy dodatek do nasaczania ciast czy wypełnienia mas deserowych. Nie przepadam za spożywaniem słodkich alkoholi. Wolę czerwone półwytrawne wino lub drinka margarita (przepis na moją wersję Tu ), ale jak by to mogło być żeby słynny ajerkoniak nie pojawił się solo lub jako deserowy dodatek na Wielkanoc :) Lubicie??
Potrzebne składniki:
  • -8 żółtek
  • -250 g cukru pudru
  • -250 ml śmietanki 30%
  • -puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • -250 ml bourbonu lub ciemnego rumu (klasycznie powinien być spirytus, ale dla mnie jest to zbyt duszący i agresywny alkohol to tak delikatnego likieru)

1. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką,....
.....puszystą, białą masę.
2. Następnie wlewamy śmietankę .....
....i delikatnie ubijamy ją ...
3. Czas na mleczko słodzone....
.....ekstarakt waniliowy (jak zrobic domowy ekstarkt z wanilii Tu )...
....i na końcu powoli wlewamy bourbon.
Teraz wystarczy przelać likier do butelki i ostawić do schłodzenia.
Można go pić od razu....
......jednak najlepszy smak zyskuje po ,,przegryzieniu'' czyli przeleżakowaniu conajmniej 24h.

Pozdrawiam

*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz