wtorek, 7 kwietnia 2015

Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis :)

:)
Pieczeń rzymska to 2 w 1 czyli mięso, które możemy podawać na gorąco zaraz po upieczeniu z ziemniaczkami i surówką lub na zimno jako ,,wędlinę'' przegryzając pieczywem i np. marynowanymi grzybkami. 
Potrzebne składniki:
  • -500 g miesa mielonego wołowego
  • -500 g miesa mielonego wieprzowego
  • -6 jajek (w tym 5 ugotowanych na twardo)
  • -tłuszcz gesi lub kaczy
  • -5 cebul
  • -bekon wędzony
  • -4 ząbki czosnku
  • -przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, majeranek
  • -czerstwa bułka (namoczona w wodzie - odcisnieta)

1. Cebulę siekam na kosteczkę i smażę na kaczym tłuszczu.
2. Mieso mielone wyrabiam tak długo, aż dobrze się połączy i stanie się jednolite / gładkie.
3. Dodaje cebulę, odsączona bułkę.....
.....jajko, przyprawy....
....i dokładnie wyrabiam.
4. Dzielę mięsna masę na pół.....
.....po czym w foremce na pergaminie formuje klopsa...
.....na jego środeku w rzadku układam jajka ugotowane na twardo z poprzycinanymi brzegami.
5. Teraz na wierch nakładam druga połówkę mięsa.
6. Całość owijam bekonem.
Pieczeń powinna sie piec w temp. 180 stopni przez ok. 1h 30 min.
Po upieczeniu powinna ,,odpocząć '' - trzeba wyjąć ją z foremki żeby nie wchłonęła wytopionego tłuszczu.
Pieczeń idealnie komponuje sie z sosem chrzanowym (przepis Tu )

Pozdrawiam

*JOY*

4 komentarze:

  1. ale pyszności! ja już od dawna mam w planach taką pieczeń, ale jak na razie nie zrobiłam - może w końcu zrobię i wykorzystam Twój przepis :) obserwuję :0

    OdpowiedzUsuń