poniedziałek, 9 listopada 2015

Dietyteczna i zdrowa domowa lasagna - przepis :))

Cześć kociaki :)
Kazdy tradycyjny przepis mozemy zmodyfikować w ten sposób by jego kaloryczność spadła w znacznym stopniu. Tak oto wpadłam na pomysł by stowrzyć  lasagne w wersji fit. Jest równie pyszna jak klasyczna wersja z ta mała róznicą, że po tej nie przybedzie nam zbędnych kilogramów :)
Potrzebne składniki:
  • - 2 cebule
  • -2 marchewki
  • -1 pietruszka
  • -kalafior
  • -10 łyżek czerwonej soczewicy
  • -2 bakłażany
  • -3 puszki pomidorów
  • -500 g miesa mielonego z piersi indyka
  • -makaron pełnoziarnisty
  • -ser żółty light / mozarella light
  • -przyprawy ( liść laurowy, musztarda dijon, sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa)
  • -2 łyzki oliwy z oliwek

1. Pokrojona w kostke cebulę, pietruszkę i marchewkę podsmażamy na oliwie...
....po kilku minutach dodajemy mięso - podsmażamy....
.....dodajemy soczewicę....
....pomidory....
....i gotujemy ok. 20 minut.
2. Czas na przyprawy....
liście laurowe, musztarda...
bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz.
3. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy makaron ( ja uzyłam spaghetti bo wesji pełnoziarnistej w płatkach nie mogłam nigdzie zanleżć)....
....sos...
....grilowane plastry bakłażana... i ponownie ten sam zestaw od początku.
4. Czas na sos ,,beszamelowy''
Gotujemy kalafiora do miękkośći...
....i blendujemy go doprawiajac gałka muszkatołową solą i pieprzem :)
5. Nakładamy na wierzch bakłażanowej warstwy....
...po czym nakładamy starty ser.
6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50 minut.
I gotowe :))

Pozdrawiam

*JOY*

4 komentarze:

  1. fajny pomysł z makaronem do spagheti.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mówia potrzeba matka wynalazków hehe :)

      Usuń
  2. Ostatnio miałam ochotę na to danie, muszę sobie zapisać przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to świetnie :) wiedziałam kiedy wstawić przepis hehehe :))

      Usuń