poniedziałek, 30 listopada 2015

Stek z tuńczyka - przepis

:)
Stek to jedno z dań, które przygotowujemy niezwykle szybko, a wciąz robi wrazenie swoim wykwintnym smakiem. Dodatki to juz kwestia gustu....ja przygotowałam dodatkowo pieczone ziemniaczki, bób i pesto pomidorowe - wszystko smaczne i zdrowe :)
Potrzebne składniki:
  • - stek z tuńczyka
  • -oliwa
  • -sól , grubo mielony pieprz
  • -sok z cytryny

+ dodatki wg uznania
1. Zaczynamy od natarcia ryby sola, pieprzem i oliwą.
( w tym czasie mocno nagrzewamy patelnie grilową)
2. Kiedy patelnia  jest już rozgrzana - nakładamy na nia stek z tuńczyka i smazymy dostosowujac czas do grubości ryby. 
W moim przypadku było to 1 minuta i 30 sekund na kazda ze stron.
3. Nastepnie ściągamy stek z patelni delikatnie..... 
.....smarujemy go oliwą, skrapiamy  sokiem z cytryny.... 
 .....i dajemy mu ,,odpocząc'' ok. 30 sek. Gotowe :)

Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze:

  1. wspaniały! przepadam za tuńczykiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry wybór :) choć osobiscie z wołowinki też lubie :)

      Usuń