Witajcie!
Już kilkakrotnie pisałam o tym, że nie należę do czekoladowych łasuchów….
…. amerykańskie ciasto Brownie to mały wyjątek bo z przyjemnością od czasu do czasu skuszę się na mały kawałek :)
Jest aromatyczne, wilgotne bardzo czekoladowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego może je zrobić każdy bez obaw, że się nie uda :)
Potrzebujemy:
- -200g masła
- -350g czekolady
- -130g mąki pszennej
- -250g cukru ( użyłam ciemnego Muscavado/ może być zwykły)
- -2 łyżki kakao (bez dodatku cukru)
- -5 jajek
- -szczypta soli
1. Masło i 300g czekolady kroimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odkładamy do wystudzenia.
2. Jajka wraz z cukrem mixujemy na puszysta masę.
3. Następnie dosypujemy mąkę, kakao i sól - mixujemy
4. Dalej mixując dolewamy rozpuszczoną czekolodę z masłem.
5. Do gotowej masy dosypujemy pozostawioną resztę (50g) drobno posiekanej czekolady/ mieszamy i przelewamy do foremki.
6. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut
Opcjonalnie dla urozmaicenia walorów smakowych polecam nasączyć Brownie odrobiną Amaretto :)
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
Bardzo przejrzyście opisane. Chyba też się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi miło Tadeuszu :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie:) mniam
OdpowiedzUsuńi jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńi jest obłędne :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, jeszcze nigdy nie robiłam Brownie więc może spróbuję bo nie wygląda na skomplikowany przepis :)
OdpowiedzUsuń