środa, 27 listopada 2013

Brownie

Witajcie!
Już kilkakrotnie pisałam o tym, że nie należę do czekoladowych łasuchów….
…. amerykańskie ciasto Brownie to mały wyjątek bo z przyjemnością od czasu do czasu skuszę się na mały kawałek :)
Jest aromatyczne, wilgotne bardzo czekoladowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego może je zrobić każdy bez obaw, że się nie uda :)
Potrzebujemy:
  • -200g masła
  • -350g czekolady
  • -130g mąki pszennej
  • -250g cukru ( użyłam ciemnego Muscavado/ może być zwykły)
  • -2 łyżki kakao (bez dodatku cukru)
  • -5 jajek
  • -szczypta soli

1. Masło i 300g czekolady kroimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odkładamy do wystudzenia.
 
2. Jajka wraz z cukrem mixujemy na puszysta masę.
 3. Następnie dosypujemy mąkę, kakao i sól - mixujemy
 4. Dalej mixując dolewamy rozpuszczoną czekolodę z masłem.
5. Do gotowej masy dosypujemy pozostawioną resztę (50g) drobno posiekanej czekolady/ mieszamy i przelewamy do foremki.
6. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut
 
 Opcjonalnie dla urozmaicenia walorów smakowych polecam nasączyć Brownie odrobiną Amaretto :)
 
 
Pozdrawiam

=Joy=xoxo


8 komentarzy: