:)
Makarom z bakłażanem to ciekawy pomysł na lunch:)
Przeplatające się smaki i aromaty pobudzą najbardziej wymagające kubki smakowe.
Zapraszam !
Potrzebujemy:
- -1-2 szt. bakłażana
- -2 czerwone cebule
- -140g sera koziego
- -makaron (użyłam pełnoziarnistego)
- -2 pomidory
- -listki bazylii
- -0,5 szkl. smietanki 30%
- -2 żółtka
- -czosnek
- -olej do smażenia
- -sól, pieprz, papryka w proszku
1. Bakłażana ktoimy w plastry grubości 0,5cm
2. Następnie rozkładamy plasterki obok siebie i posypujemy solą - musimy odczekać kilka minut do momentu, aż bakłażan się ,,wypoci''
(ten kok jest ważny ponieważ pozbywamy sie z warzywa goryczki)
4. Teraz smażymy go na złocisty kolor i przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierch nakładamy posiekany czosnek.
5. W międzyczasie gotujemy makaron na styl ,,al dente''.
5. Następnie podsmażany cebulkę pokrojoną w 0,5cm plastry -,,półksiężyce''.
6. Póżniej ser kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
7. Dolewany śmietankę żółtka doprawiamy solą pieprzem i słodką papryką.
8. I polewamy serowo-śmietankowym mixem warzywa z makaronem poczym wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i przekładamy do piekarnika.
9. Danie musi się piec ok 30 min w 180 stopniach.
10. Kiedy jest gotowe to nakładamy je na talerzyk, a na wierchu kładziemy kawałeczki pomidorka i porwane listki bazylii. - Pychotka :)
Pozdrawiam
=Joy= xoxo
Jeśli to ten co mialam przyjemność próbować u Ciebie to jest rewelacyjny w Twoim wykonaniu oczywiście. Mniammmmm
OdpowiedzUsuńtak to ten i bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie tu u Ciebie! :) Bardoz lubię twój blog ;D
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do TAGa Liebster Blog! Więcej informacji tutaj: http://treepsy.blogspot.com/2013/11/tag-liebster-blog-shearling-darling-od.html
Zapraszam do zabawy!
dzięki z checią sie przyłączę :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka!!!!musze to wyprobowac :) podoba mi sie Twoj blog ,powodzenia i wytrwalosci w prowadzeniu go;)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) a danie jest naprawdę pyszne - zrób - nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuń