wtorek, 12 listopada 2013

Makaron z bakłżanem i kozim serem

:)
Makarom z bakłażanem to ciekawy pomysł na lunch:)
Przeplatające się smaki i aromaty pobudzą najbardziej wymagające kubki smakowe.
Zapraszam !
Potrzebujemy:
  • -1-2 szt. bakłażana
  • -2 czerwone cebule
  • -140g sera koziego
  • -makaron (użyłam pełnoziarnistego)
  • -2 pomidory
  • -listki bazylii
  • -0,5 szkl. smietanki 30%
  • -2 żółtka
  • -czosnek
  • -olej do smażenia
  • -sól, pieprz, papryka w proszku


 1. Bakłażana ktoimy w plastry grubości 0,5cm
2. Następnie rozkładamy plasterki obok siebie i posypujemy solą - musimy odczekać kilka minut do momentu, aż bakłażan się ,,wypoci''
(ten kok jest ważny ponieważ pozbywamy sie z warzywa goryczki)
3. Całą gorycz odsączamy przykładając papierowy ręcznik.
4.   Teraz smażymy go na złocisty kolor i przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierch nakładamy posiekany czosnek.
5. W międzyczasie gotujemy makaron na styl ,,al dente''. 
5. Następnie podsmażany cebulkę pokrojoną w 0,5cm plastry -,,półksiężyce''.
6. Póżniej ser kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
7. Dolewany śmietankę żółtka doprawiamy solą pieprzem i słodką papryką.
8. I polewamy serowo-śmietankowym mixem warzywa z makaronem poczym wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i przekładamy do piekarnika.
9. Danie musi się piec ok 30 min w 180 stopniach.
10. Kiedy jest gotowe to nakładamy je na talerzyk, a na wierchu kładziemy kawałeczki pomidorka i porwane listki bazylii. - Pychotka :)

Pozdrawiam

=Joy= xoxo




6 komentarzy:

  1. Jeśli to ten co mialam przyjemność próbować u Ciebie to jest rewelacyjny w Twoim wykonaniu oczywiście. Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to ten i bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pysznie tu u Ciebie! :) Bardoz lubię twój blog ;D
    Nominowałam Cię do TAGa Liebster Blog! Więcej informacji tutaj: http://treepsy.blogspot.com/2013/11/tag-liebster-blog-shearling-darling-od.html

    Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki z checią sie przyłączę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobilas smaka!!!!musze to wyprobowac :) podoba mi sie Twoj blog ,powodzenia i wytrwalosci w prowadzeniu go;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje :) a danie jest naprawdę pyszne - zrób - nie pożałujesz :)

    OdpowiedzUsuń