Hej kochani!
Sos paprykowy to wspaniały produkt, który ułatwi nam życie w momentach kiedy nie mamy czasu na pracochłonne dania , a trzeba zrobić coś na obiad lub wpadają do nas znajomi, a nie ma ich czym ugościć:)
Cudowny dip możemy wykorzystać w różnoraki sposób jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia :)
Najlepiej przygotować go w sezonie kiedy paprykę możemy kupić na targu w niskiej cenie. Wtedy warto zrobić go więcej, a duży zapas paprykowych słoików posłuży nam przez całą zimę :)
Składniki :
- -1,5 kg papryki
- -10 dag ostrej chilli (użyłam Hungarian hot wax)
- -15 dag koncentratu pomidorowego
- -0,5 szkl. cukru
- -0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
- -60ml octu
- -ok.10 ziarenek ziela angielskiego
- -ok. 5 liści laurowych
- -0,5 łyżeczki soli
- -1 główka czosnku
Podane proporcje są na mniejszą ilość sosu- jeżeli chcesz zrobić go więcej powiel ilość składników 2-3
krotnie!
1. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i mielimy blenderem (wtedy sos jest bardziej gładki) lub maszynką do mięsa ( wtedy wyczuwalne są maleńkie kawałeczki papryki ).
2. Po zmieleniu dodajemy cukier, olej, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
3. Następnie dokładamy przecier pomidorowy, ocet, liście laurowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy kolejne 15 minut.
Gotowy sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
(Jeżeli myślisz, że wyszedł za wodnisty to nie martw się po ostygnięciu będzie bardziej treściwy)
Dip paprykowy jako dodatek do chipsów całkowicie zmienia ich oblicze smakowe.
Świetnie sprawdza się z również z plackami ziemniaczanymi lub dyniowymi ( placki dyniowe mieliście okazje widzieć u mnie jakiś czas temu tu znajdziecie do nich link ), a także na wędlinę, do pizzy, do zup,z makaronem, do kiełbasek i do czego tylko macie ochotę :)
Sos paprykowy jest pyszny i łatwy do przygotowania ...
….dlatego polecam i pozdrawiam :)
=Joy= xoxo
uwielbiam takie dipy!
OdpowiedzUsuńja również :)
OdpowiedzUsuń