Czy może być coś takiego jak zdrowe masło??
Oczywiście masło z awokado :)
Awokado nazywane jest również owocem maślanym ze względu na wysoką zwartość w nim tłuszczu (do 30%), ale dobrego tłuszczu czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu.
Ponadto ma nie zliczoną listę wspaniałych i drogocennych wartości odżywczych dla naszego organizmu, a w konsystencji jest gładkie i kremowe, dlatego idealnie sprawdza się w roli dobroczynnego masełka.
Innymi zaletami owocu awokado jest to, że:
- -jest pomocny w obniżeniu ciśnienia krwi
- - reguluje podwyższanie cukrów we krwi
- - bogaty jest w luteinę - działa ochronnie na oczy
- - ma w sobie: kwas foliowy, wit. B9, B6, K, E, C, karoteny, białko, magnez, wapń i fosfor
- - wspomaga układ odpornościowy
- - chroni organizm przed nowotworami
- - łagodzi objawy stresu
- -zalecane jest osobom cierpiącym na anemię
Jeżeli lubisz awokado i spodobał Ci się pomysł na Zdrowe masełko to Zapraszam :)
Potrzebujemy:
- -1 dojrzałe awokado
- -pół limonki lub cytrynki
- -szczypta soli
* Opcjonalnie możemy urozmaicić smak ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy *
Trik
Najlepiej wybierać w sklepie twarde owoce awokado po czym w domu owinąć je papierem/gazetą, a po kilku dniach będą dojrzałe i miękkie.
Papier zapobiega gniciu owocu od środka :)
1.Wystarczy tylko obrać awokado ze skórki i usunąć pestkę
2. Następnie wlewamy sok z limonki, doprawiamy szczyptą soli i…
…blenderujemy na gładką masę.
Limonka/cytrynka sprawi, że masło nie ściemnieje.
Przyznam szczerze że nigdy nie jadłam awokado.
OdpowiedzUsuńOoo pycha:)
OdpowiedzUsuńno wiec samo ma taki maslano mdly smak jakbyś chciala spróbowac to koniecznie musi byc dojrzale (miekkie) i na pierwszy ogien polecam wyjąć pestke polac miazsz cytrynka i posypac cukrem i łyżeczka wydobywac do skórki - ja tak jadlam pierwszy raz w zyciu kiedy bylam jeszcze mala i od pierwszego sprobowania mi posmakowalo dletego polecam na poczatek ten sposob moze i Tobie posmakuje :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa kolorowe kanapki jak znalazł. Ja awokado przemycam w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńNieźle nastrajający kolor, tak pozytywnie! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za awokado, wiem że jest zdrowe itd. Może skuszę się kiedyś na takie masełko, póki co stosuję je jako maseczkę do włosów, jeśli masz ochotę zerknąć, zapraszam http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/maseczka-z-awokado/
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować to masełko, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa miałam z awokado nieprzyjemne doświadczenia i boję się go :PxD
OdpowiedzUsuń