poniedziałek, 29 lutego 2016

Zdrowe wegańskie domowe trufle - przepis

:)
Każda z nas ma chwile kiedy mamy ochotę na coś słodkiego....
I o ile jedzenie słodyczy od czasu do czasu jest ok to juz przy częsciej powtarzających się tego typu sytuacjach trzeba pomysleć o sobie i zdrowiu. Przez ostatnie kilka tygodni miałam smaka na słodkości, lecz ciągłe jedzenie żelek napawało mnie frustracja, dlatego postanowiłam połaczyc potrzebę ze zdrowym rozsadkiem i stworzyłam zdrowa alternatywę dla sklepowych słodyczy :)
Potrzebne składniki:
  • -szklanka daktyli
  • -pół szklanki żurawiny
  • -pół szklanki orzechów włoskich
  • -pół szklanki migdałów
  • -pół szklanki płatków owsianych ( jak uzywam mieszanki płatków jęczmiennych, gryczanych, zytnich, i pszennych)
  • -1 łyzka masła orzechowego
  • -1 łyzka błonnika kakaowego
  • -opcjonalnie ( nasiona chia, ziarno kakaowca)
  • -do obtoczenia kakao, sezam, kokos, matcha, kawa aromatyzowana mielona

1. Daktyle wraz z żurawina moczymy we wrzątku conajmniej przez 10 minut.
2. Odcedzamy ....
....i blendujemy na gładka masę.
3. Orzechy i migdały równiez blendujemy...
....pamietając by nie miksowac na puder lecz krócej by były wieksze kawałęczki do chrupania.
4. Na puder blendujemy natomiast płatki.
5. W misce umieszczamy wszystkie zblendowane składniki, masło orzechowe, błonnik kakaowy i dodatki ( chia i ziarno kakaowca).
6. Wszystko dokładnie mieszamy...
.... formujemy kuleczke i obtaczamy w posypkach.

Pozdrawiam

*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz