Hej!
Nie wiem jak wy, ale ja lubię od czasu do czasu jak prawdziwa tygrysica skonsumować troszkę surowego mięsa..
…dlatego postanowiłam, że pokaże Wam jak przygotowuję befsztyk tatarski :)
Idealny tatar przyrządzany jest z drobno siekanego mięsa wołowego.
Powinna to być polędwica wołowa najlepiej chuda, miękka i soczysta.
1. Zaczynamy od oczyszczenia polędwicy z wszystkich zbędnych żyłek, tłuszczyku itp.
2. Następnie cierpliwie siekamy..
..aż do uzyskania bardzo drobnych kawałeczków.
3. Do gotowego mięsa dolewam odrobinę oliwy i mieszam/wklepuję, aż stanie się zwarte po czym formuję małą kulę.
Dodatkowe składniki:
- -żółtko (ja użyłam przepiórczego)
- -posiekana cebula
- -olej
- -sól, pieprz
*To są składniki podstawowe *
Ponadto możemy użyć:
- -marynowane grzyby
- -czarne oliwki
- -ogórki konserwowe lub kiszone
- -kapary
- -musztarda
Uwaga!
Pamiętajmy, aby wyparzyć jajka - wystarczy zanurzyć je we wrzątku na 10 sekund - surowe niosą ryzyko zatrucia salmonellą.
Pamiętajmy, aby kupować mięso ze sprawdzonego miejsca (świeże i czyste).
Na wierzch nakładam żółtko, doprawiam solą i pieprzem, a wokół wybrane drobno posiekane dodatki.
Gotowy tatar zajadam z grzankami z ciemnego pieczywa - miaamm :)
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
Wygląda pysznie:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń:) w takim razie kiedyś musimy zrobić go wspólnie :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie jestem przekonana do surowego mięsa. :)
OdpowiedzUsuń