:)
Kochani dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto do pizzy.
Dla mnie jest idealne, ponieważ ma wszystko to co lubię czyli jest miękkie, a zarazem cieniutkie, chrupiące i złociste, a ponieważ zbliżają się Walentynki zaszalałam z kształtem :)
Zapraszam!
Potrzebujemy:
- -300g mąki pszennej
- -25g drożdży
- -10 ml oliwy
- -100ml wody
- -120ml mleka
- -łyżeczkę cukru
- -szcyptę soli
1. Drożdże mieszam z cukrem do momentu, aż zmienią konsystencje na płynną.
(na zdjęciu widać całą kostkę, ponieważ zawsze przygotowuję 4 - krotną porcję ciasta po czym 3 z nich rozdzielam do foliowych woreczków i zamrażam ;) )
2. Do rozpuszczonych drożdży dolewam ciepłe mleko i wodę - odstawiam na chwilkę.
UWAGA!!
Mleko z wodą muszą tworzyć ciepłe połączenie.
Nie może być to roztwór zbyt gorący bo ,,zamorduje'' drożdże, ani zbyt zimny bo nie będą ,,pracować''.
3. W czasie kiedy drożdże robią to co do nich należy przygotowujemy miskę z mąką, oliwą i szczyptą soli.
4. Dolewamy do miski drożdżowy roztwór i wyrabiamy ciasto do momentu gdy stanie się gładkie miękkie i sprężyste.
(jeżeli będzie zbyt ,,luźne'' dosypujemy odrobinę mąki)
Kiedy już będzie takie jak powinno być ostawiamy przykryte ściereczką na 10-15 min w ciepłe miejsce.
5. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrabiam i Gotowe :)
(w tym momencie kroję ciasto na 4 części i 3 z nich zamrażam)
Trik:
Gdy wyrabiam ciasto ostatni raz posypuję stół kaszą manną (zamiast mąki), dzięki temu ciasto jest bardziej złociste i chrupiace.
Sos pomidorowy:
- -2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- -1-2 łyżeczki oliwy
- -1-2 łyżeczki octu
- -1-2 łyżeczki wody
- -zioła (oregano, bazylia itp.)
- -szczypta cukru
Gotowe ciasto rozkładam na blaszce posmarowanej cieniutko oliwą i smaruję go sosem pomidorowym.
Następnym krokiem jest ser - powinno się go nakładać pod inne składniki ponieważ warzywa (typu papryka) przez warstwę sera nie przepuszczą soku do ciasta, a na wierzchu będzie miał on szansę odparować.
Warzywa przykryte kołderką serową będą się dusić ( rozgotują się/rozmiękną ).
Kolejne składniki wybieramy wobec upodobań :)
Ja nałożyłam kabanosy, pomidorki cherry, pomidory suszone…
….czarne oliwki.
Trik:
Jeżeli masz ochotę użyć pieczarek to zanim ułożysz je na pizzy pokrój je na ćwiartki lub plastry posyp solą i skrop cytrynką (sól wyciągnie z nich wodę, sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu ) teraz umieść w mikrofalówce na 1 minutę - po upływie czasu wylej odparowaną wodę.
Wierzch posypuję ziołami i wkładam do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 12 minut.
(Czas jest opcjonalny bo każdy piekarnik piecze inaczej - po 12 min należy sprawdzić i w razie potrzeby zostawić na kilka minut dłużej).
Łakomczuchy po upływie 9 min mogą dosypać dodatkowy ser na wierch.
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
przepyszne jest ciasto wykonane z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam. :)
OdpowiedzUsuńno i pięknie..mi co prawda na walentynki gotował mój mężczyzna ale w weekend planuję zrobić pizze i przepis wypróbuję for sure :) wygląda pysznie !!
OdpowiedzUsuń