Cześć wszystkim!
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe…
…szczególnie popijając je kawą lub kubeczkiem gorącego kakao :)
Moje ulubione ciasto drożdżowe to z pewnością to zrobione przez moją ciocię Halinkę.
Hmmm.. pisząc o nim od razu czuję w powietrzu jego smak i zapach :)
Jeżeli chcesz wiedzieć jak go przygotować to zapraszam :)
Potrzebujemy:
- -80 g świeżych drożdży
- -1 kg mąki pszennej
- -500 ml ciepłego mleka
- -240 g cukru
- -1 cukier waniliowy
- -200 g masła
- -1 jajko + 4 żółtka
- -szczypta soli
I nadzienie
(1 połowa):
- -1/3 kostki masła
- -brązowy cukier
- -cynamon
- -orzechy włoskie
- (2 połowa):
- -krem czekoladowy (użyłam nitelli)
- -migdały
Kruszonka:
- -200 g maki pszennej
- -100 g cukru
- -100 g zimnego masła
- -szczypta soli
1. Zaczynamy od wymieszania drożdży z łyżką cukru i 200 ml ciepłego mleka - odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Resztę mleka rozpuszczamy z masłem, a kiedy wystygnie przelewamy do miski z mąką, cukrem, solą i cukrem waniliowym po czym dolewamy mieszankę drożdżową.
3. Wszystko ze sobą mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto - jeżeli jest zbyt ,,lużne'' to dosypujemy odrobinę mąki.
Gotowe ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
4. Odstawiamy go pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
5. W tym czasie siekamy orzechy i mieszamy je z masłem, cukrem i cynamonem.
6. Na drugą połowę ciasta przygotowuje krem czekoladowy…
… i siekam migdały.
7. Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuję go delikatnie na kształt prostokąta i na jedną połowę nakładam cynamonowe nadzienie, a drugą część smaruję kremem czekoladowy i posypuje migdałami.
8. Teraz zwijam ciasto…
… i przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem.
9. Odstawiamy ciasto jeszcze na chwilkę i w tym czasie przygotowujmy kruszonkę.
Kruszonka:
Ucieramy łyżką lub siekamy nożem zimne masło z cukrem, mąką i solą do momentu rozdrobnienia i połączenia wszystkich składników.
10. Pozostało tylko nałożenie kruszonki na ciasto.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godzinę - po upływie czasu sprawdzamy wykałaczką.
II Nadzienie
(2-ga połowa):
- - dżem truskawkowy
- -kajmak
- -nutella
1. Na ciasto nakładamy na przemian rzędy dżemu, nutelli i kajmaku
… teraz delikatnie zwijamy ciasto.
2. Następnie kroimy plastry o grubości 4-5 cm i układam obok siebie w prostokątnej foremce wyłożonej pergaminem.
3. Czas pieczenia ten sam (180 stopni - 1 godzina).
4. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem…
…. lub przygotować lukier.
Mój jest z soku malinowego i cukru pudru :)
Tak naprawdę to co umieścimy w środku jako nadzienie zależy od Nas samych.
Moja ciocia przygotowuje ciasto z dżemem lub kremem czekoladowym i kakao.
Przedstawiane propozycje to moje smakowe kombinacje :)
Pozdrawiam
=Joy=xoxo
Aż się głodna zrobiłam. :)
OdpowiedzUsuńNo przyznam, że ciocia Halinka robi dobre ciasto drożdżowe, ale nie tylko :D
OdpowiedzUsuńPyszności:D:D
OdpowiedzUsuńPowiem jedno - mniam ! jej teraz to tym bardziej nie mogę się doczekać jak będę miała kuchnię :)
OdpowiedzUsuńI jak tu się odchudzać ;D?
OdpowiedzUsuńodchudzanie??? nie martw się ja staram się w 100% odżywiać zdrowo, ale wciąż zdarza mi się pysznie pogrzeszyc hihi :D nie jest łatwo :D
OdpowiedzUsuńA mąki ile do tego ciasta trzeba?
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na to drugie ciasto! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńjuż dopisałam :)
OdpowiedzUsuń