wtorek, 26 sierpnia 2014

Przepis na Lasagnę :)

Czas na lasagnę…. :))
Kto lubi??
Potrzebne składniki:
  • -600 g mięsa mielonego ( mieszanka 1:1 wieprzowo-wołowe)
  • -makaron w płatach (1-2 op. w zależności od wielkości)

  • -1 szkl. czerwonego wina (opcjonalnie)
  • -duża cebula
  • -2 puszki pomidorów

  • -3 duże pomidory lub duża garść koktajlowych
  • -4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -1 łyżka papryki słodkiej
  • -główka czosnku
  • -chili w płatkach (opcjonalnie)
  • -oliwa
  • -250 g żóttego sera lub parmezanu
  • -sól i pieprz

  • -sos beszamelowy (przepis jest Tu)

***
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę….
…. podsmażamy ją na oliwie po czym dodajemy połowę rozgniecionej główki czosnku i mięso.
3. Następnie dodajemy pomidory z puszki …...
 …. świeże pokrojone w kostkę….
….. koktajlowe…..
…  koncentrat i wino.
 4. Teraz nakładamy przykrywkę i gotujemy,  po to by pomidory zamieniły się w sos.
5. Po ok. 30 minutach doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem,….
….chilli i resztą rozgniecionego czosnku / gotujemy jeszcze przez chwilę.
6. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy listki makaronu…
…następnie sos….
…..makaron i tak na przemian zostawiając 3 cm do szczytu wysokości naczynia.
7. Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy sos beszamelowy ( jak go zrobić pisałam Tu)…..
… i starty ser.
8. Lasagnę pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.
I gotowe!
Pozdrawiam

*JOY*



9 komentarzy:

  1. Mniam, strasznie lubię lasagne a dawno nie robiłam :) Twoja wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie czesto bo moj mezulek UWIELBIA tak bardzo ze nazywam go Garfield hahaha :)

      Usuń
  2. mniam, ale bym zjadła :) zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten Twój mąż to ma skarb w domu normalnie. Same pyszności pieczesz lub gotujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki - muszę mu pokazać ten komentarz - ciekawe co on na to hehheheeh :))

      Usuń
    2. Przyzna się pewnie, że docenia :)

      Usuń
  4. Chyba mogłabyś dla mnie gotować bo na razie wszystko lubię lub chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń