:)
Pieczona pietruszka może wydać Wam się czymś dziwnym, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Jest to danie lub dodatek do dania (jak kto woli) kuchni brytyjskiej. My z mężulkiem przyrządzamy sobie takie cudo od czasu do czasu i wcinamy jako przekąskę.
To co zostanie ( lub jeśli coś zostanie :)) jemy w kolejnym dniu jako dodatek do drugiego dania - pychotka :)
Potrzebne składniki:
- -1 kg korzenia pietruszki
- -100 ml oleju słonecznikowego
- -80 ml syropu klonowego lub miodu
- -zioła (opcjonalnie)
1. Pietruszki dokładnie myjemy….
…..odcinamy końcówki….
… i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
2. W tym czasie olej mieszamy z syropem klonowym...
…. i ziołami.
3. Teraz odcedzamy pietruszkę i kiedy wystygnie…
….przekładamy ją na blaszkę wyłożoną pergaminem.
….. smarujemy przygotowanym słodkim olejem….
…. i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 min ( aż będzie miękka i rumiana).
Uwaga!!
Czym większe pietruszki wybierzemy tym będą smaczniejsze.
Pozdrawiam
*JOY*
ojej, nigdy nie jadłam, ale musi byc smaczna :))
OdpowiedzUsuńmiałam opory do wypróbowania tego przepisu, ale jest zaskakująco smaczny :)
UsuńMmm nigdy nie jadłam ale wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń