sobota, 23 sierpnia 2014

Przepis na wędzonego dorsza w sosie z makaronem

:)
Tym razem mam dla Was pomysł na szybki i smaczny obiad z wędzoną rybą.
Wybierając tak ową rybkę należy sugerować się tym żeby nie była zbyt tłusta (jak makrela) czy sucha  (jak flądra), dlatego polecam dorsza. Jest mięsisty, a zarazem  delikatny w smaku, dlatego gra ,,główne skrzypce'' bez zabijania smaku pozostałych składników.
Potrzebne składniki:
  • -wędzony dorsz
  • -makaron Farfalle
  • -masło
  • -1 cebula
  • -śmietanka 30%
  • -koperek
  • -pieprz
  • -50 g ser żółty Edamski ( lub inny delikatny w smaku)

1. Rybę należy obrać ze skóry…
…. ości….
…..i rozdrobić  ją na kawałki.
2. Teraz cebulę kroję na drobną kostkę, podsmażam na odrobinie masła…
…po czym dodaję rybę….
….śmietankę i stary ser.
3. Na koniec doprawiam pieprzem (BEZ SOLI - RYBA JEST WYSTARCZAJĄCO SŁONA) i posypuję posiekanym koperkiem (suszony jak w moim przypadku też może być).
4. Gotuję makaron na styl al dente i nakładam danie na talerz.
Gotowe :)

Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze:

  1. To znowu ja :D Ale nie mogę się powstrzymać, uwielbiam wędzonego dorsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło że wróciłaś :) - fakt jest pyszny :)

      Usuń