poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sos beszamelowy

Cześć :)
Beszamel to rodzaj sosu podobno wymyślonego przez francuskiego urzędnika na dworze Ludwika XIV  - Louisa de Bechameil, markiza de Nointel. 
Jest bardzo kaloryczny bo 100 g  to 176,29 kcal w tym 2,98 g to białko, 6,86 to węglowodany i 15,38 g to tłuszcz, dlatego trzeba jeść go rozważnie no chyba, że wszystko ,,wchodzi Wam w biust'' heheh :)
Pomysłów do jego zastosowania nie mam końca…świetnie smakuje z lasagną, warzywami czy rozmaitymi zapiekankami.
 Jeśli chcesz wiedzieć jak go zrobić to Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
  • -125 g masła (pół kostki)
  • -70 g mąki pszennej
  • -około 750 ml mleka
  • -szczypta gałki muszkatołowej
  • -biały pieprz i sól - do smaku

1. Zaczynam od rozpuszczenia masła na patelni.
2. Teraz dodaję mąkę…
….i za pomocą sprężynki (ubijaczki) mieszam tworząc zasmażkę.
3. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw.
4. I na końcu najważniejszy i najtrudniejszy moment dolewanie mleka.
Uwaga!
Mleko trzeba dolewać po troszkę (patelnia na małym ogniu), ponieważ w ten sposób uzyskamy gładką i delikatną konsystencję - bez grudek.
5. Mieszamy do momentu aksamitnej gęstej konsystencji.
Kiedy już taka jest możemy wykorzystać sos do ulubionego dania :)

Pozdrawiam

*JOY*



7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za nim ale robie do lasange. Zamiast galki dodaje lyzeczke soku z cytryny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z sokiem cytrynowym nie próbowałam - ciekawe :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten sos. Zwłaszcza zapiekany z kalafiorem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odeszłam od sosów właśnie ze względu na ich kaloryczność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też powinnam, ale jakoś mi ciężko je porzucić :)

      Usuń
    2. No tak, dobrego smaku nic nie zastąpi :)

      Usuń