czwartek, 6 lutego 2014

Befsztyk tatarski czyli Tatar :)

Hej!
Nie wiem jak wy, ale ja lubię od czasu do czasu jak prawdziwa tygrysica skonsumować troszkę surowego mięsa..
…dlatego postanowiłam, że pokaże Wam jak przygotowuję befsztyk tatarski :)
Idealny tatar przyrządzany jest z drobno siekanego mięsa wołowego. 
Powinna to być polędwica wołowa najlepiej chuda, miękka i soczysta.
1. Zaczynamy od oczyszczenia polędwicy z wszystkich zbędnych żyłek, tłuszczyku itp.
2. Następnie cierpliwie siekamy..
..aż do uzyskania bardzo drobnych kawałeczków.
3. Do gotowego mięsa dolewam odrobinę oliwy i mieszam/wklepuję, aż stanie się zwarte po czym formuję małą kulę.
 
Dodatkowe składniki:
  • -żółtko (ja użyłam przepiórczego)
  • -posiekana cebula 
  • -olej
  • -sól, pieprz

*To są składniki podstawowe *

Ponadto możemy użyć:
  • -marynowane grzyby
  • -czarne oliwki
  • -ogórki konserwowe lub kiszone
  • -kapary
  • -musztarda

Uwaga!
Pamiętajmy, aby wyparzyć jajka - wystarczy zanurzyć je we wrzątku na 10 sekund - surowe niosą ryzyko zatrucia salmonellą.
Pamiętajmy, aby kupować mięso ze sprawdzonego miejsca (świeże i czyste).
Na wierzch nakładam żółtko, doprawiam solą i pieprzem, a wokół wybrane drobno posiekane dodatki.
Gotowy tatar zajadam z grzankami z ciemnego pieczywa - miaamm :)

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) w takim razie kiedyś musimy zrobić go wspólnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jakoś nie jestem przekonana do surowego mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń