czwartek, 28 sierpnia 2014

Roast Parsnips czyli pieczona pietruszka :)

:)
Pieczona pietruszka może wydać Wam się czymś dziwnym, ale zapewniam, że jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Jest to danie lub dodatek do dania (jak kto woli) kuchni brytyjskiej. My z mężulkiem przyrządzamy sobie takie cudo od czasu do czasu i wcinamy jako przekąskę.
 To co zostanie ( lub jeśli coś zostanie :)) jemy w kolejnym dniu jako dodatek do drugiego dania - pychotka :)
Potrzebne składniki:
  • -1 kg korzenia pietruszki
  • -100 ml oleju słonecznikowego 
  • -80 ml syropu klonowego lub miodu
  • -zioła (opcjonalnie)

1. Pietruszki dokładnie myjemy….
…..odcinamy końcówki….
… i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
2. W tym czasie olej mieszamy z syropem klonowym...
…. i ziołami. 
3. Teraz odcedzamy pietruszkę i kiedy wystygnie…
….przekładamy ją na blaszkę wyłożoną pergaminem.
….. smarujemy przygotowanym słodkim olejem….
…. i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 min ( aż będzie miękka i rumiana).
Uwaga!!
Czym większe pietruszki wybierzemy tym będą smaczniejsze.

Pozdrawiam

*JOY*

3 komentarze:

  1. ojej, nigdy nie jadłam, ale musi byc smaczna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam opory do wypróbowania tego przepisu, ale jest zaskakująco smaczny :)

      Usuń
  2. Mmm nigdy nie jadłam ale wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń