Cześć kociaki :)
Majonez.....tłuszcz i kalorie, ale za to jaki dobry :) Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę jarzynową w starym stylu z mnóstwem warzyw i domowym majonezem - mmmmniam :)
Domowy majonez jest o tyle dobry ,że możemy go doprawić według własnych upodobań. Wybór musztardy, oleju jak i ilość soli i pieprzu ma znaczenie, dlatego warto zastanowic sie jakiego efektu i smaku oczekujemy :)
Potrzebne składniki (ilość na porcje minimalną ):
- -1 zółtko (Ważne jest by skrupke jajka sparzyc wrzątkiem)
- -1 łyżeczka musztardy
- -2 łyzki białego octu winnego
- -400 ml oleju roslinnego (najlepiej by był łagodny np. słonecznikowy)
- -sól, pieprz
1. W misce umieszczamy żółtko....
.....musztardę....
....ocet winny...
......i przyprawy.
2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy...
....po czym wciąż miksując dolewamy powoli olej (ja wybrałam orzechowy by wzmocnić smak mojego majonezu).
3. Z każdą chwilą i kolejna porcja oleju......
....majonez nabiera puszystości i gęstości
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz