:)
Wykwintne danie z królika posmakuje nawet bardzo wybrednym konsumentom.
Królik jest zdrowy i pyszny. Jest lekkostrawny, zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu (mniej niz drób). Jego mięso bogate jest w dobrze przyswajalne białko, oraz składniki mineralne (miedz, cynk, kobalt, żelazo, wit. z grupy B).
Potrzebne składniki:
- -królik
- -250 ml bulionu warzywnego
- -3 marchewki
- -2 pietruszki
- -3 cebule
- -400 ml białego wina wytrawnego
- -300 ml śmietanki 30%
- -400g kurek
- -2 liście laurowe
- -4 ząbki czosnku
- -6 ziaren jałowca
- -1 łyzeczka tymianku
- -2 łyzki przyprawy w płynie maggi
- -2 łyżeczki majeranku
- -1 łyzeczka cząbru
- -1 łyżka mąki
- -2 łyzki masła
- -2 łyżki oleju rzepakowego
- -sól pieprz
1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa (marynujemy minimum 12 h)
Zmiażdzony czosnek, tymianek, majeranek, cząber, pieprz, maggi, lubczyk, liscie laurowe, łyżka oleju, utarty w możdziezu ziarna jałowca.
2. Mięso orruszamy maka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia
.......nastepnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Teraz na patelnie dodalemy 1 łyzkę oleju rzepakowego i podsmażamy pokrojone w słupki marchewkę, pietruszkę i grzyby.
4. Po kilku minutach dolewamy wino.
5. Gdy alkohol z wina odparuje dolewamy bulion......
....i podsmażoną cebulkę.
6. Całość przekładamy na królika i zalewamy śmietanką.
7. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 2 h.
Pozdrawiam
*JOY*
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńprzyznam że ja też :) dzisiaj u mnie zupa krem z soczewicy - dobra ale nie ma to jak mięsko :))
Usuń