środa, 23 września 2015

Królik w białym winie - przepis :)

:)
Wykwintne danie z królika posmakuje nawet bardzo wybrednym konsumentom. 
Królik jest zdrowy i pyszny. Jest lekkostrawny, zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu (mniej niz drób). Jego mięso bogate jest w dobrze przyswajalne białko, oraz składniki mineralne (miedz, cynk, kobalt, żelazo, wit. z grupy B).
Potrzebne składniki:
  • -królik
  • -250 ml bulionu warzywnego
  • -3 marchewki
  • -2 pietruszki
  • -3 cebule
  • -400 ml białego wina wytrawnego
  • -300 ml śmietanki 30%
  • -400g kurek
  • -2 liście laurowe
  • -4 ząbki czosnku
  • -6 ziaren jałowca
  • -1 łyzeczka tymianku
  • -2 łyzki przyprawy w płynie maggi
  • -2 łyżeczki majeranku
  • -1 łyzeczka cząbru
  • -1 łyżka mąki
  • -2 łyzki masła
  • -2 łyżki oleju rzepakowego
  • -sól pieprz

1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa (marynujemy minimum 12 h)
Zmiażdzony czosnek, tymianek, majeranek, cząber, pieprz, maggi, lubczyk, liscie laurowe, łyżka oleju, utarty w możdziezu ziarna jałowca.
2. Mięso orruszamy maka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia
.......nastepnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Teraz na patelnie dodalemy 1 łyzkę oleju rzepakowego i podsmażamy pokrojone w słupki marchewkę, pietruszkę i grzyby.
4. Po kilku minutach dolewamy wino.
5. Gdy alkohol z wina odparuje dolewamy bulion......
....i podsmażoną cebulkę.
6. Całość przekładamy na królika i zalewamy śmietanką.
7. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 2 h.
Pozdrawiam

*JOY*


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. przyznam że ja też :) dzisiaj u mnie zupa krem z soczewicy - dobra ale nie ma to jak mięsko :))

      Usuń