sobota, 26 września 2015

Oryginalne włoskie Spaghetti Carbonara - przepis :)

:)
Uwielbiam gotować i uwielbiam jeść równiez makarony - w każdej postaci. 
Spaghetti Carbonara to niestety nie jest dietetyczna propozycja na obiad ale za to jaka pyszna :) - bo w sumie od czasu do czasu mozna wszystko :))
Potrzebne składniki:
  • - 400 g makaronu spaghetti
  • -200-300 g pancetty (włoski boczek)
  • -5 zółtek (skorupki jaj powinny byc wyparzone wrzatkiem)
  • -100 g parmezanu
  • -oliwa z oliwek
  • -pieprz

1. Kiedy makaron gotuje sie na styl al dente ścieramy na tarce ser.
2. W misce obok umieszczamy żółtka...
.....i mieszamy je z serem....
....do całkowitego połączenia.
3. Boczek podsmazemy na oliwie....
....na złocisty kolor....
4. Kiedy makaron jest juz gotowy z odrobina wody z gotowania przekładamy go do naszego boczku...
5.W ten sposób podsmazamy calosc 2-3 minuty ( by makaron przeszedl aromatem boczku), a nastepnie mieszamy go dokladnie i szybko z masa serowo - jajeczna.
Spaghetti Carbonara powinno być podawane od razu po przygotowaniu (na ciepło). Wierzch doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (nie solimy - boczek jest dostatecznie slony)

Lubicie Spaghetti Carbonara??

Pozdrawiam

*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz