czwartek, 24 września 2015

Ośmiornica z pomidorami + jak przygotować ośmiornicę - przepis

:)
Owoce morza to moje ulubione danie (wszystkie bez wyjątków). 
Niestety nie przygotowywuję ich za często, lecz jak juz się zdecyduje to staram się żeby to była niezwykle smaczna uczta :)
Potrzebne składniki:
  • -ośmiornica (moją miała ok. 1100g)
  • -cebula
  • -oliwa z oliwek (2-3 łyzki)
  • -3 ząbki czosnku
  • -ok. 200 ml wytrawnego wina
  • -2 puszki pomidorów
  • - ziele angielskie
  • -listek laurowy
  • -szczypta cynamonu
  • -słodka papryka w proszku (chilli opcionalnie)

JAK OPRAWIĆ OŚMIORNICĘ?
1. Dobrze opłukana ośmiornicę przekładamy na deskę i odcinamy górna część.
......następnie sciągamy z niej skórę
2. By ośmiornica stała sie miękka podczas gotowania trzeba stłuc ją tłuczkiem lub dzięn wcześniej wstawić do zamrażarki.
3. Teraz odcinamy część łączącą góre z dołem. 
4. Następnie w wewnetrznej części znajduje sie tzw. dziód osmiornicy który równiez wycinamy nozem
Tak przygotowana osmiornica gotowa jest do gotowania :)
1. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem.
2. Dodajemy  ośmiornicę i obsmazamy ja z kazdej strony (teraz zmieni kolor z szarego na rózowy).
3. Czas na czerwone wino.....
.....i przyprawy.
4. Po kilku minutach kiedy alkohol odparuje dodajemy pomidory.
5. Teraz przykrywamy naczynie i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.

Pozdrawiam

*JOY*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz