piątek, 25 września 2015

Mule w białym winie i smietance - przepis

Cześć kociaki :)
Ten prosty przepis jest idealny dla osób, które chcą zaskoczyc swoja drugą połówkę czymś dobrym, szybkim i łatwym w przygotowaniu :) Ja uwielbiam wszystkie owoce morza tak więc osobiscie byłabym ukontentowana :)
Potrzebne składniki:
  • - 1 kg świezych muli
  • -3 łyżki oliwy
  • -1 cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -250 ml białego wytrawnego wina
  • -100 ml smietanki 30 %
  • -sól pieprz
  • - natka pietruszki

1. Zaczynamy od przygotowania muli czyli:
-zalewamy mule wodą o temp. pokojowej na 2 h ( w tym czasie otworza sie i wypłukaja ewentualny piasek)
-nastepnie oplukane zalewamy lodowata wodą (ponownie sie zamkna)
- małże które nie zamkneły sie pod wplywem zimnej wody wyrzucamy, pozbywamy sie rowniez tych ktore maja uszkodzona skorupke
-nastepnie oczyszczamy je z niechcianych narostek (mozemy uzyc do tego celu noza / szczoteczki)
2. Drobno pokrojoną cebulke i rozgnieciony czosnek szklimy na oliwie.
3. Teraz dolewamy białe wino i przez kilka minut odparowujemy z niego alkohol.
4. Dodajemy mule i gotujemy je pod pokrywka przez 5 minut co jakis czas potrasajac garnkiem.
5. Czas by za pomoca łyżki druszlakowej powyjmować mule....
.....a do powstałego sosu dolac śmietanke doprawic do smaku solą i pieprzem, po czym gotowac kilka minut. Na końcu należy wsypać ponownie mule dobrze wymieszać i posypać  obficie posiekana natka pietrzuszki.
Małże podajemy z makaronem, bagietką lub grzankami ( wedlug uznania) pamietajac by nie jeść osobników, którym nie otworzyla sie skorupka.
Pozdrawiam

*JOY*

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam muli. Jakoś taka mało światowa w doświadczeniach kulinarnych jestem :)

    OdpowiedzUsuń