wtorek, 11 lutego 2014

Klasyczne Tiramisu - przepis

Kochani wkrótce Walentynki, więc nie widzę lepszej okazji na przygotowanie włoskiego deseru, który umili nam chwile we dwoje :)
Dzisiaj wersja klasyczna, a już niedługo wstawię kolejną propozycję, a raczej moją wariację na Tiramisu w innej odsłonie :)
Potrzebujemy:
  • -5 żółtek
  • -1 szkl. cukru pudru
  • -700g serka mascarpone
  • -200 ml śmietany 30%
  • - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • -mocna kawa parzona
  • -biszkopty
  • -Ameretto
  • -cukier
  • -kakao

1. Zaczynamy od dokładnego zmiksowania cukru pudru z żółtkami.
*Ubijamy do momentu, aż masa będzie jasna i cukier zostanie całkowicie rozbity*
2. Następnie dodajemy serek mascarpone - mixujemy.
 3. Gdy masa będzie już gładka dodajemy ekstrakt waniliowy i ubitą śmietanę 30%.
Trik:
Jak zrobić własny ekstrakt waniliowy Tu.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kawy do nasączania biszkoptów.
4. Musimy tylko zaparzyć mocna kawę, a kiedy będzie już zimna należy dolać Amaretto i dosłodzić.
*ilość Amaretto i cukru - według upodobań*
5. W gotowej miksturze zamaczamy kolejno biszkopty nie dłużej niż na 1 sek. - nie chcemy żeby się rozmokły.
6. Nasączone biszkopty układamy obok siebie np. w naczyniu żaroodpornym.
7. Teraz czas na krem..
…później kolejna warstwa biszkoptów i tak do wykończenia składników.
Na samej górze zostawiamy warstwę kremu po czym na wierch nakładamy folię kuchenną (przezroczystą) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao :)

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tiramisu:) Ja robię w pucharkach wersję klasyczną lub z jagodmi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) z jagodami nie próbowałam / truskawkowe będzie wkrótce

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tiramisu, ale robię trochę inaczej ;) Bez śmietany, bez kakao.
    Takie trochę inne powiedzmy, ale jest cudowne. Krem rozpływa się w ustach i w ogóle mm zjadłabym teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój M. uwielbia tiramisu, ale ja choćbym nie wiem co, i tak nie pobiję tiramisu, które robi moja "teściowa"...

    OdpowiedzUsuń