niedziela, 31 maja 2015

Chilli Con Carne - przepis :)

Cześć kociaki :)
W tym roku wakacje spędzimy jedynie w Polsce, więc by byc poczuć się bardziej ,,światowo'' możemy w domowym zaciszu popijać meksykańska margaritę (mój przepis Tu ) i zajadac hiszpańskie danie z charakterem czyli Chilli Con Carne hehe :)
Potrzebne składniki:
  • -700 g wołowiny
  • -4 małe kiełbaski chorizo (opcjonalnie)
  • -2 czerwone cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -1 duża czerwona papryka
  • -300 g czerwonej fasoli (lub puszka)
  • -300 ml bulionu wołowego
  • -puszka pomidorów
  • -1 łyzeczka kminu rzymskiego
  • -1 łyżeczka oregano
  • -1 łyzeczka majeranku
  • -papryczki chilli (ilość wedle uznania)
  • -1 łyzka sosu sojowego
  • -szczypta cukru, sół ,pieprz
  • -oliwa


1. Posiekaną cebulę podsmażamy chwilę na oliwie po czym dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekane chilli.
2. Dodajemy mięso, przyprawy (oregano, kmin, majeranek).....
.....i chorizo.
3. Kiedy mięso bedzie rumiane dokładmy pomidory....
...sos sojowy i cukier.
.....po czym dolewamy bulion i zmażymy do momentu redukcji płynu (czyli do momentu kiedy sos zgestnieje) - ok. 15-20 minut.
W tym czasie kroimy paprykę i odsączamy fasolę (jeżeli używamy suszonej fasoli trzeba ja najpierw wymoczyć i ugotować do miekkości).
4. Do gestego sosu dodajemy papryke z fasolą, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem i gotujemy przez ostatnie 5  minut.
Gotowe danie mozemy podawac na wiele sposobów np. z białym długoziarnistym ryżem, plackami/chipsami z tortilli, kwaśną śmietaną.

Lubicie chilli Con Carne??

Pozdrawiam

*JOY*

6 komentarzy:

  1. Od długiego już czasu przymierzam się aby zrobić Con Carne ale tak sobie myślę kto by z mojej 3 osobowej rodzinki to zjadł. Czyżby tylko ja sama :P Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypawy tworza ciekawy inny niz tradycyjny smak wiec jezeli rodzinka nie przepada za nowosciami to moze byc roznie hehe :)

      Usuń
  2. Pyszności muszę jutro wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój chłopak robi pyszne chili :)

    OdpowiedzUsuń