niedziela, 3 maja 2015

Deser obłoczek z bazyliowym kiwi - przepis :)

:)
Ten deser to przepis od mojej przyjaciółki, która mówiąc mi o nim po raz pierwszy zapewniała, że jest pyszny. Na początku troszkę sceptycznie do niego podchodziłam w końcu połączenie bazylii z kiwi nie jest takie oczywiste. Po pewnym czasie wiedziałam, że muszę go spróbować przy najbliższej wyjątkowej okazji. Rocznica ślubu, o której wspomniałam post wcześniej to dobra wymówka na zdobienie czegos pysznego, tak więc zaszalałam .....:)
 Deser z całą pewnością posmakuje osobom, które wolą mniej słodkie lub półwytrawne słodkości. Jest bardzo kremowy słodki, a zarazem aromatyznie kwaskowy -dla mnie idealny. Polecam zjeść go zaraz po przygotowaniu w innym wypadku kiwi się utleni i zdominuje całą kompozycję smakową :)
Potrzebne składniki:
  • -4 szt. dojrzałego kiwi 
  • -garść listków bazylii
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -200 ml śmietanki 30 %
  • -130 g serka mascarpone
  • -gorzka czekolada do dekoracji

1. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki...
....dodajemy bazylię....
.... łyżkę cukru pudru i blenderujemy na gładka masę - po czym mus wstawiamy do lodówki by się mocno schłodził.
2. Smietankę 30% ubijamy z 1 łyzka cukru pudru...
....następnie dodajemy serek mascarpone...
...i miksujemy do połaczenia składników.
3. Czas na nakładanie do kieliszków lub pucharków....
....najlepiej zrobić to warstwowo na przemian nakładajać masę smietankową i mus.
Wierch polewamy rozpuszczona czekoladą :)
Podoba mi się że podczas jedzenia obie warstwy łączą się tworząc artystyczne mozaiki :)

Pozdrawiam

*JOY*

4 komentarze:

  1. Wydaje mi się, że to moje smaki, bo nie przepadam za nadmierną słodyczą. Martwi mnie tylko ta bazylia, ale może akurat tutaj będzie strzałem w 10! Wygląda wspaniale, zdjęcia jak z jakiegoś magazynu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też martwiła bazylia, ale zapewniam, że uszlachetnia kiwi i w żadnym wypadku nie dominuje deseru :)

      Usuń
  2. Po raz kolejny robisz mi ogromnego smaku na te pyszności.

    OdpowiedzUsuń