:)
Ten deser to przepis od mojej przyjaciółki, która mówiąc mi o nim po raz pierwszy zapewniała, że jest pyszny. Na początku troszkę sceptycznie do niego podchodziłam w końcu połączenie bazylii z kiwi nie jest takie oczywiste. Po pewnym czasie wiedziałam, że muszę go spróbować przy najbliższej wyjątkowej okazji. Rocznica ślubu, o której wspomniałam post wcześniej to dobra wymówka na zdobienie czegos pysznego, tak więc zaszalałam .....:)
Deser z całą pewnością posmakuje osobom, które wolą mniej słodkie lub półwytrawne słodkości. Jest bardzo kremowy słodki, a zarazem aromatyznie kwaskowy -dla mnie idealny. Polecam zjeść go zaraz po przygotowaniu w innym wypadku kiwi się utleni i zdominuje całą kompozycję smakową :)
Potrzebne składniki:
- -4 szt. dojrzałego kiwi
- -garść listków bazylii
- -2 łyżki cukru pudru
- -200 ml śmietanki 30 %
- -130 g serka mascarpone
- -gorzka czekolada do dekoracji
1. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki...
....dodajemy bazylię....
.... łyżkę cukru pudru i blenderujemy na gładka masę - po czym mus wstawiamy do lodówki by się mocno schłodził.
2. Smietankę 30% ubijamy z 1 łyzka cukru pudru...
....następnie dodajemy serek mascarpone...
...i miksujemy do połaczenia składników.
3. Czas na nakładanie do kieliszków lub pucharków....
....najlepiej zrobić to warstwowo na przemian nakładajać masę smietankową i mus.
Wierch polewamy rozpuszczona czekoladą :)
Podoba mi się że podczas jedzenia obie warstwy łączą się tworząc artystyczne mozaiki :)
Pozdrawiam
*JOY*
Wydaje mi się, że to moje smaki, bo nie przepadam za nadmierną słodyczą. Martwi mnie tylko ta bazylia, ale może akurat tutaj będzie strzałem w 10! Wygląda wspaniale, zdjęcia jak z jakiegoś magazynu <3
OdpowiedzUsuńmnie też martwiła bazylia, ale zapewniam, że uszlachetnia kiwi i w żadnym wypadku nie dominuje deseru :)
UsuńPo raz kolejny robisz mi ogromnego smaku na te pyszności.
OdpowiedzUsuńhahhah bardzo sie ciesze :)
Usuń