piątek, 15 maja 2015

Tarta banofii - przepis :)

Cześć kociaki :)
Uwielbiam połączenie toffi z bananami, a do tego niezastapiona bita śmietana i jestem w niebie :) aby móc wszystkie te cudowności zjeść na raz przyda się cienka baza zrobiona z kruchego maślanego ciasta i odrobinę charakteru w postaci gorzkiej czekolady mmmmm..... :)) pychości :)
Potrzebne składniki:
  • - 250 g mąki pszennej
  • - 150 g zimnego masła
  • - 1 jajko
  • - 50 g cukru pudru
  • -szczypta soli

+
  • - puszka kajmaku
  • - 2 banany
  • - 300 ml śmietanki 30 %
  • - 120 g serka mascarpone
  • -gorzka czekolada i bezy do dekoracji

1. Przesiewamy mąkę....
...dodajemy zimne masło, cukier puder i sól  i siekamy łącząc z wszystko z mąką.
2. Teraz dodajemy jajko....
....i wszystko szybko ugniatamy na gładką kulę (owijamy ja folią spożywcza i wstawiamy do lodówki na 1 h)
3. Po odpowiednim schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy go między dwona kawałkami pergaminu na grubość ok. 0,5 cm.....
.....po czym przekładamy do formy wysmarowanej masłem, a następnie nakłuwamy całośc widelcem (aby ciasto nie wyrosło).
4. Wierch ciasta zakywamy pergaminem i obciażamy całośc ceramicznymi kulkami lub np. suszonym grochem.
5. Spód pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut po czym ściągamy papier z kulkami i dalej pieczemy juz bez obciążenia przez 13 minut (do uzyskania złotego koloru)
6. Na wystudzone ciasto nakładamy kajmak....
.....następnie kroimy banany....
..... układamy je na krówce.....
7. Ubijamy śmietankę i po chwili dodajemy serek mascarpone....
....kiedy krem jest gęsty i gładki.....
..... to przekładamy go na wierzch bananów.
Teraz element dekoracyjny w postaci czekolady i bezów.....
....i można zajadać :)

Lubicie takie połączenia smaków??

Pozdrawiam

*JOY*

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. przepraszam że kuszę hahah ale ostatnio mam faze na slodyczki hihi :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda! Połączenie banana i kajmaku hmn... nie jadłam, ale wydaje się mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak kochana jak dla mnie 1 kawałek to dopiero poczatek, dlatego staram się rzadko robic takie pysznosci - po prostu nie moge sie powstrzymac hihi tym bardziej ze jak juz cos robie to tylko ze skladnikami ktore uwielbiam i jak tu pozniej zjeść tylko troszke hihi

      Usuń
  3. pyszności! od dawno zabieram się za zrobienie takiego cuda, ale jeszcze nie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam nie zastanawiaj sie kochana zapewniam że jeśli lubisz wszystkie dodatki z tego ciasta to w polaczeniu smakuja jeszcze lepiej :)

      Usuń