Cześć kociaki :)
Znów mam małe co nieco dla fanów deserów kokosowych. Rolada jest pyszna, aromatyczna a do tego lekka jak chmurka Polecam :)
Potrzebne składniki:
biszkopt:
- -3 jajka
- -1/3 szkl. cukru
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -2 łyżki maki pszennej
- - 1 łyżka kakao
Krem:
- -puszka mleka kokosowego
- -200 ml śmietanki 30%
- -200 ml jogurtu naturalnego
- -3 łyżki cukru pudru
- 3 łyzki żelatyny
- -100 g wiórków kokosowych
polewa:
- -czekolada
- -2 łyzki śmietanki 30 %
1. Zaczynamy od biszkoptu....
Białka ubijamy na sztywno....
.....dodajemy cukier ciągle miksując....
....teraz żółtka.....
..... mąka z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Masę przekładamy na płaska foremke wyłozona pergaminem.
....i pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
3. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier....
.i przy pomocy ściereczki zwijamy w roladę - odkładamy do ostudzenia....
4. Krem....
Mleko kokosowe umieszczamy w miseczce....
.....dolewamy śmietankę, jogurt, cukier ....
.....i rozpuszczoną (ostudzoną) w wodzie żelatyne - miksujemy
5. Teraz dodajemy wiórka mieszamy/ owijamy miske folia spozywcza i umieszczamy w lodowce.
6. Kiedy krem stężeje nakładam go na biszkopt......
.....po czym zwijam w rulon.
6. Polewa: Czekoladę rozpuszczam ze smietanka w kapieli wodnej, a nastepnie pokrywam nią roladę.
Pozdrawiam
*JOY*
Za bardzo kusisz tymi słodkościami :P. Ja wrażliwa jestem na kokosa, lubię i ciężko mi przejść obojętnie :D
OdpowiedzUsuńoj znam to kochana heheh kokosek kusi kusi :)
Usuńuwielbiam takie ciasta i chętnie bym go skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńpolecam nie jest mega słodkie za to wilgotne i aromatyczne :)
Usuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzieki starałam sie heheh :)
UsuńRolada była pyszna!! Ale...czekam na dzisiejsze zdjęcie :*
OdpowiedzUsuńkochanie zdjecia juz są - dzieki za pomoc :*
Usuń