sobota, 22 sierpnia 2015

Biszkoptowa rolada czekoladowo - kokosowa - przepis

Cześć kociaki :)
Znów mam małe co nieco dla fanów deserów kokosowych. Rolada jest pyszna, aromatyczna a do tego lekka jak chmurka Polecam :)
Potrzebne składniki:
biszkopt:
  • -3 jajka
  • -1/3 szkl. cukru
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki maki pszennej
  • - 1 łyżka kakao

Krem:
  • -puszka mleka kokosowego
  • -200 ml śmietanki 30%
  • -200 ml jogurtu naturalnego
  • -3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyzki żelatyny
  • -100 g wiórków kokosowych

polewa:
  • -czekolada
  • -2 łyzki śmietanki 30 %

1. Zaczynamy od biszkoptu....
Białka ubijamy na sztywno....
.....dodajemy cukier ciągle miksując....
....teraz żółtka.....
..... mąka z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Masę przekładamy na płaska foremke wyłozona pergaminem.
....i pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
3. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier....
.i przy pomocy ściereczki zwijamy w roladę - odkładamy do ostudzenia....
4. Krem....
Mleko kokosowe umieszczamy w miseczce....
.....dolewamy śmietankę, jogurt, cukier  ....
.....i rozpuszczoną (ostudzoną) w wodzie żelatyne - miksujemy
5. Teraz dodajemy wiórka mieszamy/ owijamy miske folia spozywcza i umieszczamy w lodowce.
6. Kiedy krem stężeje nakładam go na biszkopt......
.....po czym zwijam w rulon.
6. Polewa: Czekoladę rozpuszczam ze smietanka w kapieli wodnej, a nastepnie pokrywam nią roladę.

Pozdrawiam

*JOY*


9 komentarzy:

  1. Za bardzo kusisz tymi słodkościami :P. Ja wrażliwa jestem na kokosa, lubię i ciężko mi przejść obojętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta i chętnie bym go skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam nie jest mega słodkie za to wilgotne i aromatyczne :)

      Usuń
  3. Rolada była pyszna!! Ale...czekam na dzisiejsze zdjęcie :*

    OdpowiedzUsuń