piątek, 21 sierpnia 2015

Wegański pasztet z ciecierzycy - przepis

:)
Jeżeli lubicie tradycyjne pasztety, to mam dla Was mała odmanę, a mianowicie bardzo aromatyczny i pikantny pasztet wegański, który jest zdrowy i bardzo sycący. Zapraszam :)
Podane proporcje obejmują foremkę keksową - to co widzicie na zdjęciach to potrójna porcja :) (raz a porządnie, a co hehe :))
Potrzebne składniki:
  • -1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • -2 duze marchewki
  • -1 duża pietruszka
  • -pół selera
  • -duża cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 łyzki kaszy manny
  • -2 łyzki oleju rzepakowego
  • -4 łyzeczki koncentratu pomidorowego
  • -nasiona słonecznika, dyni
  • -przyprawy: ziele angielskie, liscie laurowe, sól, pieprz, mardas curry, tikka masala, słodka papryka

1. Ciecierzycę moczymy całą noc w zimnej wodzie.
2. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości.
Seler, marchew i pietruszkę gotujemy w oddzielnym rondelku.
3. Ugotowana ciecierzycę dwukrotnie mielimy za pomocą maszynki.....
......nastepnie mielimy ugotowane warzywa i podsmażona cebulkę.
4. Do masy dodajemy, kaszę manną, olej, koncentrat pomidorowy....
..... i przyprawy.
5. Pasztet przekładamy do foremki.....
....wierch obsypujemy nasionami. 
Pieczemy go w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Pozdrawiam

*JOY*

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pikantnie i orientalnie dzięki indyjskim przyprawom które dominuja :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś pasztet z soi. Czas spróbować z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń