:)
Jeżeli lubicie tradycyjne pasztety, to mam dla Was mała odmanę, a mianowicie bardzo aromatyczny i pikantny pasztet wegański, który jest zdrowy i bardzo sycący. Zapraszam :)
Podane proporcje obejmują foremkę keksową - to co widzicie na zdjęciach to potrójna porcja :) (raz a porządnie, a co hehe :))
Potrzebne składniki:
- -1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
- -2 duze marchewki
- -1 duża pietruszka
- -pół selera
- -duża cebula
- -3 ząbki czosnku
- -2 łyzki kaszy manny
- -2 łyzki oleju rzepakowego
- -4 łyzeczki koncentratu pomidorowego
- -nasiona słonecznika, dyni
- -przyprawy: ziele angielskie, liscie laurowe, sól, pieprz, mardas curry, tikka masala, słodka papryka
1. Ciecierzycę moczymy całą noc w zimnej wodzie.
2. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości.
Seler, marchew i pietruszkę gotujemy w oddzielnym rondelku.
3. Ugotowana ciecierzycę dwukrotnie mielimy za pomocą maszynki.....
......nastepnie mielimy ugotowane warzywa i podsmażona cebulkę.
4. Do masy dodajemy, kaszę manną, olej, koncentrat pomidorowy....
..... i przyprawy.
5. Pasztet przekładamy do foremki.....
....wierch obsypujemy nasionami.
Pieczemy go w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Pozdrawiam
*JOY*
Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpikantnie i orientalnie dzięki indyjskim przyprawom które dominuja :)
UsuńRobiłam kiedyś pasztet z soi. Czas spróbować z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuń