sobota, 21 czerwca 2014

Vegga Kajmak czyli vegańskie dulce de leche :))

Cześć kochani :))
Juz wielokrotnie pisałam o tym, że nie jestem zbytnią fanką czekolady, ale za to toffi/ krówkę/ kajmak mogłabym jeść codziennie :)
ahhh… mniamm :)
Zielona krówka czyli wegański kajmak to coś czego nie mogło zabraknąć na mojej słodkiej liście.
Jeśli chcesz wiedzieć jak go wykonuję to Zapraszam :))
Potrzebne składniki:
  • -500 ml kremu kokosowego (możemy użyć śmietanki z wierzchu mleka kokosowego z około 3 puszek)
  • -100 g cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru Muscavado (opcjonalnie)
  • -szczypta soli

1. Śmietankę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i doprowadzając do wrzenia gotujemy na małym ogniu.
2. Całość powinna się gotować około 1 h 30 min, aż nabierze korówkowego koloru i zgęstnieje.
Ważne jest, aby podczas bulgotania co chwile mieszać miksturę.
3. Kiedy już nasz kajmak będzie gęsty dosypujemy szczyptę soli - w ten sposób jeszcze lepiej wydobywamy jego pyszny smak :)
Masę możemy przetrzymywać w lodówce do kilku tygodni - chociaż nie sądzę żeby wystarczyła na tak długo hihi :)
Pozdrawiam

*JOY*

6 komentarzy: