czwartek, 5 czerwca 2014

Łzawa francuzeczka czyli zupa cebulowa - przepis :))

Cześć :)
Zupa cebulowa czyli po francusku soupe à l'oignon to jedna z moich ulubionych potraw. 
Jest baardzoooo aromatyczna, syta i  smaczna.
Jeśli chcesz wiedzieć jak ją zrobić to Zapraszam !
Potrzebne składniki:
  • -1 kg cebuli
  • -1 łyżkę masła
  • -3 łyżki oliwy
  • -350 ml białego wytrawnego wina
  • -1 litr bulionu (warzywnego, wołowego, rosołu- wg uznania)
  • -sól, pieprz, odrobinę tymianku
  • -ser (najlepiej gruyère)

dodatkowo do wyboru:
  • -grzanki (z masełkiem, czosnkiem i ziołami)
  • -ciasto francuskie

1. Zaczynam od pokrojenia cebuli w piórka ( czyli cienkie półksiężyce).
2. Teraz podsmażam ją na oliwie wymieszanej z masłem na średnim ogniu przez około 20 minut.
Smażę tak długo, aż cebula zmieni kolor ...
...z białego na beżowo -złoty.
3. Następnie wlewam wino i gotuję chwilkę….
 
….po czym dolewam bulion.
4. Doprawiam solą, pieprzem, tymiankiem i gotuję około 15 minut.
 
5. W tym czasie przygotowuję grzanki….
…lub ciasto francuskie.
6. Przelewam zupę do żaroodpornych miseczek….
….. i wierch przykrywam ,,kołderką'' ciasta francuskiego….
… i serem lub…
…..umieszczam gotową grzankę obsypaną serem…..
...i zapiekam w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 7 minut.
I gotowe ...
….można zajadać :)
Tylko uważajcie bo będzie bardzo gorące :))
Pozdrawiam

*JOY*


4 komentarze:

  1. i o to chodziło :)) może się skusisz na wypróbowanie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupe cebulowa mniam mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam zupę cebulową:)Ale Ty zrobiłaś cudo z tym ciastem francuskim ahhh aż ślinka mi leci :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń