Cześć :)
Beszamel to rodzaj sosu podobno wymyślonego przez francuskiego urzędnika na dworze Ludwika XIV - Louisa de Bechameil, markiza de Nointel.
Jest bardzo kaloryczny bo 100 g to 176,29 kcal w tym 2,98 g to białko, 6,86 to węglowodany i 15,38 g to tłuszcz, dlatego trzeba jeść go rozważnie no chyba, że wszystko ,,wchodzi Wam w biust'' heheh :)
Pomysłów do jego zastosowania nie mam końca…świetnie smakuje z lasagną, warzywami czy rozmaitymi zapiekankami.
Jeśli chcesz wiedzieć jak go zrobić to Zapraszam :)
Potrzebne składniki:
- -125 g masła (pół kostki)
- -70 g mąki pszennej
- -około 750 ml mleka
- -szczypta gałki muszkatołowej
- -biały pieprz i sól - do smaku
1. Zaczynam od rozpuszczenia masła na patelni.
2. Teraz dodaję mąkę…
….i za pomocą sprężynki (ubijaczki) mieszam tworząc zasmażkę.
3. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw.
4. I na końcu najważniejszy i najtrudniejszy moment dolewanie mleka.
Uwaga!
Mleko trzeba dolewać po troszkę (patelnia na małym ogniu), ponieważ w ten sposób uzyskamy gładką i delikatną konsystencję - bez grudek.
5. Mieszamy do momentu aksamitnej gęstej konsystencji.
Kiedy już taka jest możemy wykorzystać sos do ulubionego dania :)
Pozdrawiam
*JOY*
Nie przepadam za nim ale robie do lasange. Zamiast galki dodaje lyzeczke soku z cytryny
OdpowiedzUsuńz sokiem cytrynowym nie próbowałam - ciekawe :)
UsuńUwielbiam ten sos. Zwłaszcza zapiekany z kalafiorem.
OdpowiedzUsuń+ brokułki = mniaaam :)
UsuńOdeszłam od sosów właśnie ze względu na ich kaloryczność :)
OdpowiedzUsuńja też powinnam, ale jakoś mi ciężko je porzucić :)
UsuńNo tak, dobrego smaku nic nie zastąpi :)
Usuń