Cześć kociaki :)
Zawsze kiedy przygotowuje domowy budyń lub tiramisu zostaje mi produkt uboczny, a mianowicie białka jaj.... co z nimi zrobić ?? O
Hmmmm. oto jest pytanie :)
Najlepiej upiec delikatne i aromatyczne ciasto, a oto przepis :)
Potrzebne składniki:
- -8 białej
- -szkl. cukru
- -2/3 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -100 g masła ( rozpuszczonego )
- -odrobina amaretto
- -garść suszonej żurawiny
- -szczypta soli
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem.
..... amaretto....
.....wystudzone masło...
.....i posiekana zurawinę.
3. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni przez 45 minut.
Pozdrawiam
*JOY*
mniam, musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńmi bardzo smakuje maślany, słodki a zarazem kwaskowy od zurawinki i ten amarettowy posmak yummy :)
Usuńzjadłabym :)
OdpowiedzUsuńpolecam choc jest niebezpieczny - na jednym kawałku nie mozna skończyć heheh :)
UsuńTo lepiej robić z proporcji x2 ? :D
Usuń