środa, 22 lipca 2015

Ciasto z białek z żurawiną - przepis :)

Cześć kociaki :)
Zawsze kiedy przygotowuje domowy budyń lub tiramisu zostaje mi produkt uboczny, a mianowicie białka jaj.... co z nimi zrobić ?? O
Hmmmm. oto jest pytanie :) 
Najlepiej upiec delikatne i aromatyczne ciasto, a oto przepis :)
Potrzebne składniki:
  • -8 białej
  • -szkl. cukru
  • -2/3 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -100 g masła ( rozpuszczonego )
  • -odrobina amaretto
  • -garść suszonej żurawiny
  • -szczypta soli

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem.
..... amaretto....
.....wystudzone masło...
.....i posiekana zurawinę.
3. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni przez 45 minut.

Pozdrawiam

*JOY*





5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. mi bardzo smakuje maślany, słodki a zarazem kwaskowy od zurawinki i ten amarettowy posmak yummy :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. polecam choc jest niebezpieczny - na jednym kawałku nie mozna skończyć heheh :)

      Usuń
    2. To lepiej robić z proporcji x2 ? :D

      Usuń