:)
To najlepszy moment na przetwory??
dlaczego??
Oczywiście, dlatego, że mamy mnóstwo sezonowych owoców i warzyw, które możemy kupić najtaniej w całym roku, więc, dlaczego nie skorzystać :)
Suszone pomidory są jednym z najlepszych wyborów, bo sklepowe jak wiemy są bardzo drogie.
Do czego ich użyć??
Do sałat, mięsa, na wędlinę jak chcemy - zawsze są pyszne choć niestety kaloryczne.
Potrzebne składniki:
- -pomidory śliwkowe
- -olej słonecznikowy (lub mieszanka 1:1 słonecznikowego z oliwą z oliwek)
- -główkę czosnku
- -suszoną bazylię
- -sól
Uwaga!
Najlepiej do tego przepisu użyć pomidorów Lima (śliwkowych).
1. Umyte pomidory kroimy na pół…..
…..i wydrążamy gniazda nasienne.
Będzie ich sporo, dlatego polecam je wykorzystać i zrobić….
….sos pomidorowy.
2. Teraz przekładamy pomidory do suszarki spożywczej lub rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i suszymy (wcześniej posypujemy solą):
- -w suszarce - 12-14 godzin
- -w piekarniku temp. 60-90 stopni - 10 godzin
3. Kiedy są już wysuszone/ odparowane ( mają być pomarszczone - NIE wiurowate)….
……przekładamy je do miski i posypujemy bazylią.
4. Do czystych, wyparzonych słoików nakładam pomidory z ząbkiem czosnku….
…..potem zalewamy je wrzącym olejem…
…..szybko zakręcamy nakrętkę i odwracamy - same się wekują.
Kiedy ostygną odwracamy słoiki i gotowe!
Można je jeść już po 2-3 dniach :)
Pozdrawiam
*JOY*
świetny pomysł, faktycznie suszone, sklepowe pomidory są drogie :) zainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńto super :)
UsuńOj, aja to tylko maksymalnie gotowanie. Do pieczenia się nie mogę zagonić, a co dopiero do przetworów :D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się tu u Ciebie, jasno, czysto i przejrzysto :)
dziękuję :)
Usuń