wtorek, 30 września 2014

Kale chips czyli jarmużowe chipsy ;))

:)
Jarmuż to moj częsty sprzymierzeniec przy sokowaniu, ale tez (oprocz salatek) lubię z niego robić coś zdrowego do pochrupania.
Na moje nieszczeście uwielbiam chipsy, ale w tym momencie nie mogę ich jeść, dlatego taka zdrowa alternatywa zastępuje mi tradycyjne ziemniaczane chipsy. Zaciekawiona?? to Zapraszam!
Potrzebne składniki:
  • -jarmuż
  • -łyzka delikatnego oleju np. kokosowego, słonecznikowego, orzechowego
  • -szczyptę soli
  • -opcjonalnie ulubione zioła, pieprz czy dla podkreślenia smaku cynamon
1.Jarmuż myjemy, odrywamy twarde łodygi i przekładamy rozdrobione listki na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ja uzywam oleju kokosowego, który trzeba rozpuścić.
3. Płynnym olejem polewam listki po czym posypuję przyprawami i wcieram/ mieszam wszystko do dokładnego połaczenia.
4. Jarmuż pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w opcji grill przez 10-12 minut.
Uwaga!
Żeby chipsy wyszły idealne trzeba przemieszać je co jakis czas, inaczej  bedą mieszaniną przypalonych i nie dopieczonych.
Niestety nie jestem w stanie pokazać Wam jak chrupią.... :))
 ....żeby sie przekonać sami musicie wyprobować przepis :))

Co powiecie na taką wersję jarmużu??
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na zastępstwo pysznych i nie zdrowych chipsów :) na pewno się skuszę na taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń