wtorek, 9 czerwca 2015

English Custard lub po prostu domowy budyń - przepis :)

:)
 Uwielbiam budyń o kazdym samku chociaz najcześciej wybieram waniliowy.....
Custard natomiast to angielska odmiana budyniu, który mozemy równiez dostac w angielskich supermarketach tylko w wersji waniliowej. Oczywiscie najlepszy jednak jest przygotowywany w domu, dlatego pokazę Wam szybko jak go przygotować :))
Potrzebne składniki:
  • -300 ml mleka
  • -300 ml  śmietanki 30%
  • -laska wanilii
  • -4 zółtka
  • -40 g cukru
  • -3 łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej (po kazdej z nich jest inna konsystencja)-(jeżeli chcesz płynniejsza wersje dodaj 2 łyzki)

1. Żółtka mieszamy z cukrem...
2. Następnie dodajemy mąkę....
.....łączymy tak by masa była gładka.
3. Odmierzamy odpowiednia ilość śmietanki....
......i mleka.
4. Ustawiamy rondelek na małym ogniu, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
5. Z wanilii wydrążamy ziarenka...
.... i dodajemy do mieszanki. 
6. Ważne jest by miksture mieszać ciaglę bez przerwy  az do momentu kiedy stanie sie gesta i kremowa.
I gotowe :) Wystarczy przelać budyń do miseczek i mozna zajadać :). 
Nieważne czy jemy go z owocami, biszkoptami czy bez dodatków bo w każdej postaci smakuje wysmienicie :))

Lubicie budyń??

Pozdrawiam

*JOY*



6 komentarzy:

  1. Budyń uwielbiam, sama nigdy nie robiłam, ale za to mój ukochany tak i taki domowy jest 100 razy lepszy niż kupny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się sklepowy moze sie schować hehe :)

      Usuń
  2. ja domowej wersji nie jadłam, ale budyń uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie nie wiesz co tracisz - musisz sprobowac :))

      Usuń
  3. mniam, wygląda przepysznie! :) zawsze wolałam budyń od kisielu ;)

    OdpowiedzUsuń