:)
Uwielbiam budyń o kazdym samku chociaz najcześciej wybieram waniliowy.....
Custard natomiast to angielska odmiana budyniu, który mozemy równiez dostac w angielskich supermarketach tylko w wersji waniliowej. Oczywiscie najlepszy jednak jest przygotowywany w domu, dlatego pokazę Wam szybko jak go przygotować :))
Potrzebne składniki:
- -300 ml mleka
- -300 ml śmietanki 30%
- -laska wanilii
- -4 zółtka
- -40 g cukru
- -3 łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej (po kazdej z nich jest inna konsystencja)-(jeżeli chcesz płynniejsza wersje dodaj 2 łyzki)
1. Żółtka mieszamy z cukrem...
2. Następnie dodajemy mąkę....
.....łączymy tak by masa była gładka.
3. Odmierzamy odpowiednia ilość śmietanki....
......i mleka.
4. Ustawiamy rondelek na małym ogniu, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
5. Z wanilii wydrążamy ziarenka...
.... i dodajemy do mieszanki.
6. Ważne jest by miksture mieszać ciaglę bez przerwy az do momentu kiedy stanie sie gesta i kremowa.
I gotowe :) Wystarczy przelać budyń do miseczek i mozna zajadać :).
Nieważne czy jemy go z owocami, biszkoptami czy bez dodatków bo w każdej postaci smakuje wysmienicie :))
Lubicie budyń??
Pozdrawiam
*JOY*
Budyń uwielbiam, sama nigdy nie robiłam, ale za to mój ukochany tak i taki domowy jest 100 razy lepszy niż kupny. :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się sklepowy moze sie schować hehe :)
Usuńja domowej wersji nie jadłam, ale budyń uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńw takim razie nie wiesz co tracisz - musisz sprobowac :))
Usuńmniam, wygląda przepysznie! :) zawsze wolałam budyń od kisielu ;)
OdpowiedzUsuńja tez :))
Usuń