:)
Ciasto kundelek to idealny deser do popołudniowej kawki :)
Jest troszkę kakaowe i troszke jagodowe, a biała czekolada i kolorowa posypka sprawiają, że wyglada swojsko i domowo :)
A czemu kundelek?
Bo jest łaciaty jak typowy podwórkowy kundelek :)
Potrzebne składniki:
- -200 g maki pszennej
- -60 g cukru
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -50 ml oleju
- -130 ml mleka
- -2 jajka
- -szczypta soli
- -groszki czekoladowe
- -łyzka kakao
- -biała czekolada + posypka
- - owocowa skóra (przepis Tu) lub garść rozmiażdzonych jagód
1. Do miski wlewamy olej...
...dolewamy mleko i jajka.
2. Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy mieszankę suchych czyli mąke z cukrem, z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy :)
3. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, a do drugiej groszki czekoladowe.
4. Na dno keksowej foremki wlewam czekoladową masę, a na jej wierch nakładam skórę jagodową lub rozmiazdzzone jagody.
5. Na samą górę wylewam jasną masę.
Ciasto pieke w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.
Wierzch oblewam białą czekoladą i posypuje posypką.
Pozdrawiam
*JOY*
musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńKusisz:)
OdpowiedzUsuńmrauu..... taka ze mnie kusicielka hehehe :)
Usuń